Buitenland
VPRO

Een persconferentie in Japan om enkele missende schooluniformen

foto: ANP/ DAI KUROKAWAfoto: ANP/ DAI KUROKAWA
  1. Nieuwschevron right
  2. Een persconferentie in Japan om enkele missende schooluniformen

In Japan is grote commotie ontstaan omdat een honderdtal leerlingen niet naar de openingsceremonie van het schooljaar kan gaan in schooluniform. Dat komt omdat de producent te laat was met de levering. “De directeur van het verantwoordelijke bedrijf heeft zelfs een persconferentie moeten geven”, vertelt correspondent Anoma van der Veere in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - Japan met Anoma van der Veere

Een belangrijke traditie

“De openingsceremonie is in Japan écht een belangrijke gebeurtenis,” laat de correspondent weten. “De kinderen gaan dan van de basisschool naar de middelbare, en dat betekent ook dat ze een schooluniform moeten gaan dragen”. Dat deze leerlingen dus geen schoolkledij kunnen dragen tijdens de plechtigheid was groot nieuws in het Oost-Aziatische land. “Het schooluniform is hier nog altijd belangrijk: de traditie is al meer dan een eeuw oud”, legt Van der Veere uit. “Elke school heeft zijn eigen kledij, het is dus een belangrijk symbool. Je trekt ook meteen iedereen gelijk, je kan niet met gloednieuwe Nikes aan komen zetten, dus de uniformen verbergen meteen klassenverschillen”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groot nieuws in Japan

Het komt zelden voor dat leerlingen niet in schoolkledij naar deze ceremonie kunnen komen, en het is vanwege het belang van de traditie dan ook geen klein bier in Japan. “Ik kreeg zelfs een push-berichtje op mijn telefoon voor dit nieuws”, vertelt de correspondent. “Om te illustreren: de directeur van het bedrijf dat te laat leverde gaf zelfs zijn excuses in een speciale nationale persconferentie, en ook moest het onderwijscomité van de stad Tokio te pas komen met een oplossing”, laat Van der Veere weten. “Bedenk daarbij dat Tokio 14 miljoen inwoners heeft, en dat dit comité dus over ontzettend veel leerlingen gaat. Zó belangrijk is dit in Japan”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie