Buitenland

Hongarije dwarsboomt mensenrechtenorganisaties

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongarije dwarsboomt mensenrechtenorganisaties

[KRO-NCRV] In Hongarije staat de rechtstaat steeds meer onder druk. Deze week stemde het parlement in met een wet die sluiting van één van de belangrijke universiteiten in het land mogelijk maakt. De ‘Central European University’ bestaat sinds de val van het communistische regime.

Volgens premier Orbán is de universiteit, die is opgericht door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros, een bron van anti-Hongaars sentiment. De intellectuele elite in Hongarije is fel tegen de wet en zijn deze week al een paar keer de straat op gegaan om te demonstreren.

Bijsluiter voor NGO's

Volgens de demonstranten staat de rechtsstaat steeds meer onder druk en gaat de premier steeds verder met het monddood maken van iedereen die een tegengeluid laat horen. Zo is er ook een nieuwe wet in de maak die non-gouvernementele organisaties als Amnesty International en het Helsinki Comité verplicht om bij alles wat ze doen een soort bijsluiter te leveren, waarin staat dat ze mede gefinancierd zijn door buitenlands geld.

Financieren van terrorisme

Volgens de premier zijn de mensenrechtenorganisaties die geld krijgen van bijvoorbeeld de EU erop uit de Hongaarse samenleving te ondermijnen. Ze zouden zich mogelijk schuldig maken aan het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. De premier vindt daarom een waarschuwing in de vorm van een bijsluiter gerechtvaardigd.

Amnesty International zegt dat de nieuwe wetten in strijd zijn met de grondwet. Maar dat de regering zich daar niks van aantrekt. Amnesty en demonstranten vinden dat de EU zich fermer uit moet gaan spreken en het land sancties moet opleggen.

Bekijk hier de reportage

Ster advertentie
Ster advertentie