Buitenland
VPRO

Trump's muur scheidt méér dan alleen mensen

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump's muur scheidt méér dan alleen mensen

Dat Donald Trump een muur tussen de VS en Mexico laat bouwen, is niks nieuws. Dat de komst van die muur ingrijpende gevolgen heeft voor vele mensen, ook niet. Maar dat de muur ook grote stukken natuur aan het schaden is, dat is minder bekend. Correspondent Jurriaan van Eerten bezocht met ecoloog Dennis Caldwell voor Bureau Buitenland het 'Organ Pipe Cactus National Monument'. Een natuurpark op de grens.

Trumps muur scheidt ook flora en fauna

'Het 'Organ Pipe Cactus National Monument' is een park speciaal bedoeld om een ecosysteem te creëren en te beschermen. Een ecosysteem waarin de Organ Pipe Cactus kan groeien: metershoge, langwerpige cactussen. Nu de grensmuur wordt aangelegd, groeien de zorgen dat het ecosysteem van deze plant wordt verstoord.

Metershoge cactussen worden uit de grond gehaald om plaats te maken voor de grensmuur. Bron: Eline van Nes.

"Dit is een van de droogste woestijnen van Noord-Amerika", vertelt Denis Caldwell. Wel is er genoeg water voor vogels en schildpadden die in het gebied leven. Het water wordt op natuurlijke wijze omhoog geperst. "Maar als er straks diepe gaten worden gegraven om de muur in vast te zetten. Dan ben je de pineut", concludeert Jurriaan van Eerten.

Afgesneden van hun leefplek

Als de muur is gebouwd, zullen veel wilde dieren afgesneden worden van hun leefplek. Die dieren weten nu precies waar ze heen moeten om water te vinden. Door de muur wordt het water onbereikbaar, of zal het water zelfs verdwijnen. Dit betekent dat veel dierenkolonies zullen sterven, is de verwachting.

Stukken van de nog te bouwen stuk muur liggen al klaar. Bron: Eline van Nes

Ecoloog Dennis Caldwell naast het levensbelangrijke woestijnmeer. Bron: Eline van Nes

Afspraken

Er zijn wel afspraken over impact op het milieu, maar die zijn allemaal mondeling, niets staat op papier. Daarbij heeft de regering gezegd dat de bouwers zich niet druk hoeven te maken over milieuwetgeving.

"Er zijn vele manieren om een probleem op te lossen. Maar we moeten ook kijken naar de lange termijn. En zeker als je kijkt vanuit een ecologisch perspectief, dat wil je dit soort plekken bewaren, ook voor de toekomstige generaties", aldus de Amerikaanse ecoloog.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie