Buitenland
NOSNTR

Eerste model met een hoofddoek stopt ermee

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste model met een hoofddoek stopt ermee

Het eerste model dat wereldwijd doorbrak en consequent een hoofddoek droeg, stopt met het modellenwerk. Op Instagram zegt de 23-jarige Halima Aden dat het werken in de modewereld haar dwingt haar religieuze overtuigingen te verloochenen. En dat wil ze niet meer.

"Het is afschuwelijk dat ze stopt", zei mode-journalist Janice Deul in Nieuws en Co. "Ik vind het een verlies voor de industrie. Het is heel erg zonde als je je schoonheid en talent verspilt. Dat is wat de industrie eigenlijk doet, doordat ze niet op een inclusieve manier kan opereren."

Video niet beschikbaar

Halima Aden zegt dat ze fouten heeft gemaakt als het gaat om "het respectvol uitoefenen van haar geloof". Zo mist ze gebedstijden als ze aan het werk is en poseerde ze met een hoofddoek van spijkerstof in een campagne voor een jeansmerk. Daar heeft ze nu spijt van.

"Dat snap ik wel. Ze is eigenlijk voorbij gegaan aan zichzelf, gedwongen door het klimaat in de mode- en bladenindustrie." Volgens Deul wordt er geen rekening gehouden met mensen die afwijken van het gebruikelijke. "Ik vind dat de industrie zich dit moet aanrekenen."

Belangrijke rol

Aden had volgens Deul een belangrijke rol in de modewereld. "Ze gaf een gezicht aan mensen met een moslim- of een vluchtelingenachtergrond. Ze liet zien dat je alles kunt worden wat je wil, ondanks of met een hoofddoek. Ze heeft de industrie weer een vleugje diversiteit meegegeven."

"Het is een feit dat er bijna geen modellen zijn met een moslimachtergrond. Het is nog steeds een eenzijdig beeld van schoonheid, waar geen rekening wordt gehouden met alles wat daar een beetje van afwijkt."

Toch lijkt het alsof ook de modewereld tegenwoordig meer oog heeft voor diversiteit, maar dat heeft zich volgens Deul nog niet genoeg doorgezet. "We zitten nog aan het begin van die ontwikkeling. Er zijn modellen die af en toe afwijken van het gebruikelijke, maar je moet naar het systeem als geheel kijken. Dat is waar we op dit moment de focus op moeten leggen", besluit de mode-journalist.

mode

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie