Buitenland
VPRO

Braziliaanse Barbie heeft spijt

foto: AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDAfoto: AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA
  1. Nieuwschevron right
  2. Braziliaanse Barbie heeft spijt

Eind jaren tachtig was ze de Barbie van Brazilië: blond, sexy en het idool van miljoenen kinderen. Maar nu heeft ze spijt: Xuxa vindt dat ze fout zat als blond voorbeeld in een land waar de meeste kinderen zwart zijn, vertelt Latijns-Amerika kenner Edwin Koopman in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Brazilië

Klassieke voorbeeld

Ze was het klassieke voorbeeld van een kinderidool: kort rokje, lange benen, slank, hoge glimmende laarzen, blauwe ogen en roze strikjes in haar blonde haar. Xuxa was 23 jaar en had haar eigen show op Globo, het grootste TV-kanaal in Brazilië: zes ochtenden in de week voor vele miljoenen kijkertjes om hun ouders een paar uurtjes rust te gunnen. "De koningin van de kleintjes", werd ze genoemd. Al net zo klassiek waren de muziekhits, de films, de kleding en andere merchandise die het succes van Xuxa tot een commercieel succes maakten. En dan waren er natuurlijk de Xuxa-poppen, een authentieke Braziliaanse Barbie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijt

Maar nu heeft ze spijt. Nu de wereld in de ban is van de kaskraker Barbie, vond Xuxa het tijd om zich uit te spreken tegen de rol die ze zelf jarenlang heeft vervuld voor de Braziliaanse peuters; als blond ideaal in een land waar de meerderheid van de kinderen zwart is. Toch tast ze niet heel diep in eigen boezem. "Het was niet de fout van de Xuxa-show", zegt ze. "Maar van alles wat wij voorgeschoteld kregen als normaal." Zo waren in de jaren tachtig in alle soapseries de hoofdrolspelers wit en bediendes zwart. Sterker, Xuca voelt zichzelf net zo goed slachtoffer. "Sinds ik een klein meisje was werd ik gezien als een stuk vlees", gedwongen tot plastische chirurgie en ingepeperd dat ze slank moest blijven en lang haar moest houden.

Spijt of niet, die normen van toen zijn in Brazilië maar een beetje bijgesteld. De meest populaire soaps hebben nu ook veel donkere acteurs in de hoofdrollen maar racisme is nog steeds een groot issue. En Xuxa zelf trad eerder deze maand opnieuw op met aan haar zijde twee jonge blonde idolen van een nieuwe generatie. Daar kwam via sociale media heel veel kritiek op, maar duidelijk is dat Brazilië nog lang niet af is van zijn eigen nationale Barbie-verering.

Enfant-terrible van de Argentijnse politiek & Is BRICS terug van weggeweest? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie