Buitenland
NOSNTR

33-jarige Sarah Everard vermoord: 'Het meest pijnlijk is dat ze alles deed wat je moet doen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 33-jarige Sarah Everard vermoord: 'Het meest pijnlijk is dat ze alles deed wat je moet doen'

De 33-jarige Sarah Evard verdween spoorloos op de avond van 3 maart. Afgelopen woensdag werd haar lichaam teruggevonden in een bos. De verdachte van de ontvoering en moord is een politie-agent en dus laait de discussie over veiligheid van vrouwen in het Verenigd Koninkrijk op.

"De wijk Clapham waar zij ontvoerd werd, staat helemaal niet bekend als onveilig," vertelt correspondent Tim de Wit in Nieuws en Co. "Ze is daar waarschijnlijk ook vaker over straat gegaan."

Juist daardoor laait de discussie online op, vertelt ook Annelies Valk. Zij woont en werkt zelf in Londen. "Wat het meest pijnlijk is, is dat Sarah alles deed wat je moet doen. Ze droeg lichte kleding, had platte schoenen aan waarop je snel weg kan rennen, had haar vriend nog gebeld en liep alleen op grote, verlichte straten."

Veel vrouwen herkennen zich daarin. "Dit soort zaken laten je wel realiseren dat je als vrouw onbewust misschien bezig bent met geïnternaliseerde mechanismen om meer veiligheid te creeëren."

Zelf doet Annelies ook van alles om veilig te blijven op straat. "Ik zou bijvoorbeeld nooit alleen een Uber ingaan zonder opgeladen telefoon, omdat je niet weet waar die je heen brengt. En ik heb altijd Find My Phone aanstaan, zodat vrienden kunnen volgen waar ik ben als er iets misgaat."

Op social media gaat de discussie verder: vrouwen delen onder #SheWasJustWalkingHome hun persoonlijke ervaringen en vragen zich af of het probleem niet bij iets anders ligt. Een uitspraak komt regelmatig terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de politiek maakt de zaak veel los, vertelt De Wit. "Op het hoogste niveau wordt hierover gesproken. Een wake die morgen wordt georganiseerd ligt nu ook bij de rechter - er geldt nog steeds een lockdown - omdat er grote behoefte is om hier mee om te gaan. Uiteindelijk moet dit ook resulteren in actie."

veiligheid vrouwen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie