Buitenland
VPRO

Google-foutje zorgt voor financieel fiasco in Marokko

foto: Morocco News World
  1. Nieuwschevron right
  2. Google-foutje zorgt voor financieel fiasco in Marokko

Het was even billenknijpen op de Marokkaanse beurs. Even leek het erop dat de Marokkaanse munteenheid flink was gekelderd. Tot opluchting bleek het een foutje van Google te zijn. "De dirham zou ineens 70 procent minder waard zijn. Marokkanen kregen een hartverzakking toen ze dat zagen", zegt Marokko-correspondent Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Foutje Google zet Marokko op z'n kop

Kortstondige chaos

''Wie of wat heeft deze rampspoed veroorzaakt?'' vroegen Marokkanen, die de beurs op de voet volgen, zich af. Ze zagen de Marokkaanse dirham in twee dagen tijd 70 procent minder waard worden. ''De mensen die dit volgen zaten in een emotionele rollercoaster,'' zegt Jadir. “Marokkanen werden onrustig. Er zit iets aan te komen, dachten ze. Gezien de inflatie overal in de wereld hoog is en sommige landen in een economische crisis zijn beland, hebben de mensen zoiets van, zijn wij de volgende?''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verklaring

Veel mensen namen direct contact op met Bank Al-Maghrib, de Marokkaanse centrale bank, voor uitleg. ''De bank kwam meteen met een verklaring, wat erg opvallend is voor een Marokkaans overheidsinstelling, want normaalgesproken reageren die nooit heel snel.'' De bank zei dat de koers van de Marokkaanse dirham op Google niet klopt, dat Google last heeft van een bug. Marokkanen kunnen beter naar andere websites gaan, zoals die van Bloomberg.'' De zoekmachine van Google gaf in zijn valuta-omzetter een verkeerde koers aan van de Marokkaanse dirham ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het feit is dat de dirham ten opzichte van zowel de dollar als de euro iets in waarde is gedaald. Maar niet zoveel als wat op Google verscheen. ''Zo kon de Marokkaanse bevolking weer opgelucht ademhalen,'' zegt Jadir.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie