Buitenland

Een jaar na aardbevingen: Italië nog steeds in puin

foto: Angelo van Schaikfoto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na aardbevingen: Italië nog steeds in puin

De wederopbouw na de aardbevingen die vorig jaar augustus en oktober het midden van Italië troffen, is een chaos. Dat melden de Italiaanse kranten deze week. Slechts 8% van het puin is verwijderd, de noodwoningen zijn niet gearriveerd en er verdwijnt teveel geld in verkeerde zakken.

De anti-corruptie eenheid heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. Verslaggever Angelo van Schaik reisde voor De Ochtend naar Norcia, een klein stadje op zo’n 150 km ten noordoosten van Rome, dat in oktober 2016 zwaar beschadigd werd door de zwaarste aardbeving in Italië sinds 1980.

"Het gaat redelijk, mensen komen langzaam terug." De barman in het centrum van Norcia klaagt niet. Drie maanden na de aardbeving van 30 oktober, de laatste in een reeks die Midden Italië hard trof, was zijn bar alweer open. Nu, drie maanden later, is het zowaar druk. Net als in de rest van de winkels en restaurantjes op de Corso, de hoofdstraat van het kleine stadje dat op zon 150 km ten noordoosten van Rome ligt.

Een stad in de steigers

Norcia lijkt weer een beetje op te krabbelen, totdat je aan het einde van de Corso op de Piazza San Benedetto aankomt. De gevel van de beroemde basiliek wordt overeind gehouden door een steiger en het middenschip ligt in brokstukken op de grond. Doordat het dak gedeeltelijk is ingestort, staat het altaar in de open lucht.

"Al het cultureel erfgoed in mijn gemeente is verwoest", vertel burgemeester Nicola Alemanno vanuit de grijze container die nu dienst doet als gemeentehuis. "De huizen waren gebouwd volgens de anti-seismische bouwvoorschriften, maar de kerken niet."

Burgemeester Alemanno doet zijn best om de inwoners van zijn stadje onder te brengen en denkt dat binnen een jaar het grootste deel van de bevolking terug kan naar hun huizen. De rest, ongeveer 650 gezinnen, worden de komende drie tot vijf jaar ondergebracht in noodwoningen.

De wederopbouw is een chaos

Norcia lijkt een witte raaf in de chaos rondom de wederopbouw. Italiaanse media melden deze week dat slechts 8% van het puin is verwijderd, dat de noodwoningen niet zijn gearriveerd en dat de anti-corruptie eenheid een onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken.

Van de ‘Nursini’, zoals de inwoners van het stadje heten, niets meer dan lof voor hun burgemeester. "Het huisje is klein maar heeft alle comfort die we nodig hebben," zegt een oudere vrouw in de deuropening van haar noodwoning. "Als de aardbeving me iets geleerd heeft dan is het wel nederig te zijn. Als God het wil, dan neemt hij in een paar seconden alles van je weg."

Norcia: hoe de chaos na de aardbeving in dit Italiaans dorp bleef

Ster advertentie
Ster advertentie