Buitenland
VPRO

Wat doen Noord-Koreaanse arbeiders in Oost-Oekraïne?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doen Noord-Koreaanse arbeiders in Oost-Oekraïne?

Rusland en Noord-Korea zijn van plan om hun vriendschap te versterken, zo kondigde president Poetin deze week aan. Onder andere door Noord-Koreaanse arbeiders naar Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne te sturen. De VN sprak zich eind 2017 al eens uit tegen dergelijke samenwerkingen met Noord-Korea. Hoe gevaarlijk is deze ontwikkeling, en wat hebben beide landen er mee te winnen? Bureau Buitenland vraagt het aan Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

VPRO BB 1808 Noord Korea

Propaganda-technisch gezien handiger

Officieel worden de Noord-Koreaanse arbeiders ingezet om de door de oorlog beschadigde infrastructuur en faciliteiten te herstellen. Volgens Remco Breuker zijn er meerdere redenen waarom Rusland liever die arbeiders inzet dan werknemers uit eigen land. “De meest voor de hand liggende reden is dat het nog steeds oorlogsgebied is, en om Russische arbeiders daarnaartoe te sturen terwijl er al veel Russische soldaten sneuvelen is propaganda-technisch gezien niet handig. Als er Noord-Koreanen zouden sneuvelen is er niks aan de hand voor Rusland.”

Daar komt bij dat de Noord-Koreaanse arbeidskrachten goedkoper zijn dan de Russische tegenhanger en ook eerder bereid zijn het gevaarlijke werk te doen.

Quote

Dat Rusland dit nu allemaal boventafels doet, is een grote uitdaging aan de VN en de internationale orde.

Remco Breuker

Alternatieve structuur van onvrije staten

Daartegenover staat Noord-Korea die door diens eigen fragiele economie iedere kans op extra inkomsten en nieuwe buitenlandse betrekkingen aangrijpt. Breuker: "Noord-Korea is natuurlijk een van de meest geïsoleerde staten ter wereld – zwaar gesanctioneerd door de Verenigde Naties – en wat je nu ziet gebeuren is dat er eigenlijk een alternatieve structuur ontstaat tussen onvrije staten zoals Noord-Korea, Rusland, Syrië, China en Wit-Rusland."

Ook legertroepen

Ook zijn er geruchten dat niet alleen arbeiders naar Oost-Oekraïne worden gestuurd, maar ook soldaten. Volgens Breuker is dat heel goed mogelijk, al is het maar omdat in Syrië een dergelijke inzet van Noord-Koreaanse troepen al wel goed gedocumenteerd is. "Dat zou Noord-Korea heel goed uitkomen, want voor soldaten zal meer betaald worden door Rusland, daarbij zullen ze door Rusland beter worden uitgerust, en broodnodige ervaring opdoen."

Volgens Breuker zorgt deze ontwikkeling voor het bestendigen van de Russische greep op de in Oekraïne bezette gebieden, "en een ander ding waar we goed op moeten letten – en wat een heikel punt gaat zijn – is de verbintenissen die Noord-Korea en Rusland nu met elkaar aangaan. Dat Rusland dit nu allemaal boventafels doet, is een grote uitdaging aan de VN en de internationale orde."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie