Buitenland

Verkiezingen Zimbabwe: oude wijn in nieuwe zakken

foto: PATRICK MEINHARDT - AFPfoto: PATRICK MEINHARDT - AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen Zimbabwe: oude wijn in nieuwe zakken

[VPRO] Het is een historische dag in Zimbabwe. Voor het eerst zijn er verkiezingen in het land waarover de 94-jarige Robert Mugabe 37 jaar heerste, waaraan hij zelf niet meedoet. Vorig jaar november werd hij door het leger afgezet in iets wat geen coup mocht heten.

Historisch, maar is er reden tot hoop? Roel von Meijenfeldt was te gast bij Bureau Buitenland. Von Meijenfeldt kent Zimbabwe als zijn broekzak. De onafhankelijk democratie-expert adviseerde politieke partijen in deze regio en hij woont in Zuid-Afrika.

Hoewel de verkiezingen in Zimbabwe positief zijn, ziet Von Meijenfeldt het als een eerste stap. Er is meer vrijheid voor de oppositie, journalisten mogen voor het eerst sinds lang weer verslag doen en er zijn zelfs verkiezingswaarnemers welkom.

Maar het regime is zijn streken nog niet verleerd: op het platteland hebben dorpsoudsten instructies gekregen voor ZANU PF, Mugabe’s partij, te stemmen en ook het leger is weer ingezet. “We moeten ons niet in de luren laten leggen door de huidige president Mnangagwa, er moet nog veel gebeuren wil het beter gaan voor de Zimbabwanen.”

Ster advertentie
Ster advertentie