Buitenland
VPRO

Waarom Japanse politici hechte banden hebben met sektes

foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Japanse politici hechte banden hebben met sektes

Gouden tijden zijn veranderd in een glansloos geel stoplicht. Zo spreken mensen in Japan over de regeerperiode van premier Fumio Kishida. Toen hij in 2021 aan de macht kwam was hij nog zeer geliefd. Maar na de moord op oud-premier Shinzo Abe vorig jaar zomer veranderde alles, vertelt Japan-correspondent Anoma van der Veere in de achtste aflevering van Bureau Blunderland.

Bureau Blunderland #8: Japan

Rouwen

Vorig jaar juli is het balletje van de huidige chaos in de Japanse politiek gaan rollen. Shinzo Abe werd op klaarlichte doodgeschoten in Nara. De stad waar Van der Veere toen in de buurt was. "De sfeer was grimmig. Duizenden mensen stonden te rouwen om de meest prominente politicus van het land destijds."

In eerste instantie groeide de steun voor de Liberaal Democratische Partij (LDP), waar Abe lid van was en waar ook de huidige premier Kishida aan verbonden is. Maar toen het motief van de verdachte schutter duidelijk werd, sloeg die steun ineens om in woede richting de regering. Details kwamen naar buiten over de nauwe banden tussen de LDP en de Moonsekte. Daaruit bleek dat de sekte, ook wel de Verenigingskerk genoemd, grote ravage aanricht in de Japanse samenleving.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wraak

En daar heeft de familie van Abe alles mee te maken, zegt de correspondent. "De grootvader van Abe heeft in de jaren vijftig de LDP opgericht en toen ook de rode loper uitgerold voor sektes zoals de Moonsekte die oorspronkelijk uit Zuid-Korea komt." De verdachte zei dat Abe zijn doelwit was om wraak te nemen, aangezien de Verenigingskerk zijn moeder had gedwongen om het familiekapitaal aan die kerk te doneren.

Het beeld van de sekte kantelde en daarmee kwam ook de LDP onder vuur te liggen. Een reeks ministers moest opstappen, ook vanwege andere schandalen. "Bijna de helft van de LDP heeft banden met de Moonsekte. (…) Sommigen hebben zelfs beleidsbeloftes getekend waarmee ze zeggen dat ze zich ongeveer houden aan het beleid van de Verenigingskerk."

Quote

De grootvader van Abe legde de rode loper uit voor de Zuid-Koreaanse Moonsekte

Maar Kishida staat voor meer uitdagingen dan alleen de chaos binnen zijn eigen partij en land. In de Oost-Aziatische regio lopen de spanningen hoog op. Zo is Rusland onder meer actief in het noorden. In het zuiden treedt China assertiever op richting Taiwan. "Er is grote angst onder Japanners dat er oorlog komt", zegt de correspondent.

Kishida wil zelfs de grondwet wijzigen, zodat Japan de mogelijkheid heeft landen te kunnen aanvallen als Japan zelf of een bondgenoot doelwit wordt. Nu mag Japan zich alleen verdedigen. "Stel dat die grondwet wordt gewijzigd en China en de VS in oorlog raken vanwege Taiwan. Dan staat Japan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog voor de keuze of het land actief wil deelnemen aan een oorlogsconflict."

Lees hier meer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Blunderland

Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb

Ster advertentie
Ster advertentie