Buitenland
NOS

Frankrijk verscherpt maatregelen: coronapas van 65-plussers nog maar 7 maanden geldig na tweede prik

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankrijk verscherpt maatregelen: coronapas van 65-plussers nog maar 7 maanden geldig na tweede prik

Ook in Frankrijk worden de coronaregels verscherpt vanwege de komst van de omikronvariant. Sinds middernacht gelden er nieuwe maatregelen rondom de coronapas. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde correspondent Frank Renout er meer over.

Voor 65-plussers is die pass sanitaire nog maar zeven maanden geldig na de tweede prik. Daarna neemt de effectiviteit van het vaccin volgens de Franse regering te veel af.

Gedeactiveerd

"Als die mensen na die zeven maanden nog geen derde prik hebben gehad, wordt de coronapas gedeactiveerd en hebben ze geen toegang meer tot musea en restaurants", legt Renout uit.

Daarnaast is de pas bijvoorbeeld ook nodig voor mensen die de skipistes op willen. Volgens schattingen raken zo'n 400.000 Fransen het toegangsbewijs kwijt.

Gelijk behandeld

De regel geldt voor alle 65-plussers, dus ook voor Nederlanders boven die leeftijd die in Frankrijk op vakantie gaan. "Toeristen en de eigen bevolking worden dus gelijk behandeld. Dat is weer een ander beleid dan in bijvoorbeeld Italië, waar Europese toeristen vanaf morgen volledig gevaccineerd moeten zijn maar dan ook nog een testbewijs moeten kunnen laten zien."

Vanaf 15 januari gaat de zeven maanden-regel gelden voor iedereen van 18 jaar en ouder.

r1jn frankrijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie