Buitenland

Poetin en Erdogan vandaag in gesprek over Syrië
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin en Erdogan vandaag in gesprek over Syrië

De presidenten Poetin van Rusland en Erdogan van Turkije konden het goed met elkaar vinden, maar de verhouding wordt steeds slechter. Dat komt met name door de escalatie in de Syrische provincie Idlib. De oorlog is daar nog steeds bezig en daar moet een einde aan komen. De Turkse president komt daarom vandaag naar Moskou om erover te praten.

De situatie in Idlib laat zien dat de presidenten tegenstrijdige belangen hebben in Syrië. Het Syrische leger van Assad wil Idlib volledig in handen krijgen, maar Erdogan steunt juist de rebellen in de regio. Dat doet hij omdat hij wil voorkomen dat er nog meer vluchtelingen naar Turkije komen. Rusland steunt Assad wél, maar wordt nu door Turkije meer onder druk gezet.

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp is het voornaamste doel van vandaag alles op alles te zetten om te voorkomen dat de situatie in Idlib verder uit de hand loopt. Daar hebben beide partijen baat bij. De bondgenoten hebben verschillende lopende miljardenprojecten lopen die ze liever niet op het spel zetten.

Het overleg vindt vandaag plaats in Moskou. Volgens Groot Koerkamp zal er sowieso iets uit gaan komen. “De presidenten ontmoeten elkaar niet zonder een concreet resultaat.” Hij verwacht dat Poetin en Erdogan nieuwe afspraken gaan maken. De meest reële optie is volgens hem een bevriezing van de huidige situatie – een staakt-het-vuren.

Ster advertentie
Ster advertentie