Buitenland
KRO-NCRV

Spitzenkandidat Frans Timmermans: 'Debat Rutte-Baudet gaat nergens over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spitzenkandidat Frans Timmermans: 'Debat Rutte-Baudet gaat nergens over'

Het veelbesproken debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet gaat 'nergens over'. "Het is geen keuze tussen rechts en knetterrechts." Dat zegt eurocommissaris en spitzenkandidat voor de sociaaldemocraten Frans Timmermans in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Het debat tussen Rutte en Baudet legt de nadruk op een 'Nexit', maar volgens Timmermans is dat helemaal niet aan de orde bij de Europese verkiezingen. "Het gaat over de richting die Europa de komende vijf jaar op moet gaan. En dat is toch echt niet de keuze tussen rechts en knetterrechts. Rutte staat voor minder Europa en Baudet voor geen Europa. Ik vind dat geen keuze."

Draagt Nederland hem voor?

Timmermans voert druk campagne om commissievoorzitter te worden, de baan die Juncker nu heeft. Maar of de Nederlandse regering hem voordraagt voor die functie weet hij nog niet. "Zoals ik het inschat denk ik dat ik de beste kans heb om een zware portefeuille voor Nederland binnen te slepen. Als ik dat niet kan leveren, heb ik er volkomen vrede mee als ze voor een andere kandidaat kiezen." Timmermans geeft aan dat hij dan in het Europees Parlement zal plaatsnemen.

Timmermans gaat er niet vanuit dat Mark Rutte alsnog naar Brussel zal gaan voor een toppositie. "Hij zegt dat hij dat niet gaat doen. Ik ken hem niet als iemand die je belazert. Ik vertrouw hem."

Europees geld voor betaalbare woningen

Een van de belangrijkste punten van Timmermans in deze campagne is huisvesting. Hij wil sociale en duurzame woningbouw financieren vanuit de Europese structuurfondsen. "Overal waar ik kom, geen enkele lidstaat uitgezonderd, hoor ik hetzelfde probleem: we hebben geen betaalbare woningen meer voor jonge mensen."

Timmermans trekt ook aan de bel over de groeiende politieke invloed van China. Daarom wil hij dat China niet te veel invloed krijgt op het 5G-netwerk in Europa. Maar een verbod op Chinese apparatuur in die netwerken, wil hij niet. "Er moet een Europees 5G-netwerk komen waar Chinezen best aan mee mogen doen, maar niet dominant in zijn. Daarom moeten we onze eigen telecomsector versterken."

Dries Roelvink wil Madonna opvolgen op Songfestival

Als volkszanger Dries Roelvink inbelt, doet hij een open sollicitatie om Madonna op te volgen als tussenact op het Eurovisie Songfestival. "Ik wil aan de AVROTROS laten weten dat ik beschikbaar ben voor de tussenact op het Eurovisie Songfestival. Een stuk zuiverder dan Madonna, zonder autotune, en voor de helft van het geld", zegt Roelvink.

Timmermans hoopt dat het verbindende zangfestijn naar zijn geboorteplaats Maastricht komt. Ook hij is beschikbaar, weliswaar als presentator, aangezien hij zeven talen spreekt. “Daar hoef ik dan geen gage voor.”

Ster advertentie
Ster advertentie