Burgerlijke ongehoorzaamheid groeit in Iran: 'Het regime kan dit moeilijk aanpakken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgerlijke ongehoorzaamheid groeit in Iran: 'Het regime kan dit moeilijk aanpakken'

In Iran blijven mensen zich iedere dag verzetten tegen het regime en de streng Islamitische wetten. Niet alleen in de vorm van massale protesten op straat, ook met kleinere en creatieve acties. Beelden daarvan duiken steeds vaker op sociale media op.

Burgerlijke ongehoorzaamheid groeit in Iran: ‘Het regime kan dit moeilijk aan pakken’

"We hebben hier te maken met burgerlijke ongehoorzaamheid", vertelt Iraans-Nederlandse activist Shirin Ghahramani in het NOS Radio 1 Journaal. Ze volgt de protesten in Iran op de voet. "Dat is minder risicovol voor de protesteerders."

Kleinere acties

Er zijn verschillende manieren waarop Iraniërs stil protesteren. "Ze leveren bijvoorbeeld geen financiële bijdrage meer aan het regime, dus gaan ze niet naar het werk. Of ze gaan wel, maar voeren het werk niet uit." Leraren gaan volgens Ghahramani dan naar school en geven dan geen les. "Winkels zijn ook massaal dicht."

Op sociale media verschijnen er ook steeds meer van mensen die de tulband van het hoofd van ayatollahs, een sjiitische geestelijke, aftikken. "Op straat zien we heel vaak dat mensen naast een ayatollah lopen en dan gaan ze met hun hand de tulband van de ayatollah afstoten. Die tulband staat symbool voor de sharia-wetgeving. Je moet het zo zien: het afstoten hiervan is eigenlijk het afstoten van het regime."

"Mannen en vrouwen gaan ook steeds meer naast elkaar zitten. Dit mag eigenlijk niet meer sinds 1997. In restaurants, werkplekken. Mensen luisteren niet meer en gaan naast elkaar zitten."

Bekende Iraniërs

Ook steeds meer bekende Iraniërs doen volgens Ghahramani mee. "Op sociale media zie je bijvoorbeeld foto’s van beroemdheden zonder hoofddoek. Ze doen hardere uitspraken. Bij de sportwedstrijden zien we ook sporters met een zwarte band. Ze weigeren ook om het volkslied mee te zingen. Het volkslied heeft echt niets te maken met de Iraanse bevolking, dat gaat alleen maar over het regime."

Revolutie

Ghahramani gelooft dat de protesten een revolutie hebben ontketend in Iran. "Een revolutie heeft verschillende fases. Ik vind de protesten heel creatief, vaak zijn ze onvoorstelbaar voor het regime. Dan is het moeilijk voor hun om het aan te pakken. De protesten op straat gaan door, ze pakken die heel erg bloederig aan. Deze kunnen ze niet zo hard aanpakken als de protesten op straat en dat gaat massaal door."

RJN Iran

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie