Binnenland
NOS

Nederlandse aanpak coronavirus moet anders, zeggen wetenschappers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse aanpak coronavirus moet anders, zeggen wetenschappers

Volgens een aantal vooraanstaande wetenschappers is de aanpak van het coronavirus in Nederland verkeerd georganiseerd. Beleid en wetenschap zijn te vermengd met elkaar en het RIVM loopt achter met wetenschappelijk kennis over het virus.

Als we uit de crisis willen komen, moet het de komende maanden echt anders, stelt Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, in een speciale corona-uitzending op NPO Radio 1. Hij spreekt namens 36 andere wetenschappers, die een oproep hebben gedaan aan het kabinet.

Het aantal coronagevallen is de afgelopen maanden in Nederland sneller gestegen dan in andere landen in West-Europa. Volgens de wetenschappers is de relatief slechte prestatie van Nederland onder andere te wijten aan het feit dat de deskundigen niet genoeg gebruik maken van alle beschikbare wetenschappelijke kennis.

"Ik denk dat er op dit moment veel mensen zijn die graag meehelpen en meedenken", zegt Dijkgraaf. "Niet alleen microbiologen, maar ook gedragspsychologen, communicatie-experts en fysici." Volgens hem is het van belang ervoor te zorgen dat het OMT al deze wetenschappelijke kennis tot zijn beschikking heeft.

Daarnaast stellen de wetenschappers dat het RIVM achterloopt. "Als we één ding geleerd hebben, is het dat het heel moeilijk om alles te weten. Er zijn enorm veel inzichten die de afgelopen maanden zijn verschenen", aldus Dijkgraaf. "En we weten ook zeker dat er nog heel veel inzichten gaan komen."

Robbert Dijkgraaf over kritiek op RIVM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie