Binnenland

De Hoop Scheffer: ‘Uitspraak Tweede Kamer nodig over vernieuwing Nederlandse kerntaak’

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Hoop Scheffer: ‘Uitspraak Tweede Kamer nodig over vernieuwing Nederlandse kerntaak’

"Er dreigt een nieuwe kernwapenwedloop" zegt Jaap de Hoop Scheffer van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, adviescollege voor het kabinet bij 1 op 1. "Er zal een nieuwe discussie over kernwapens ontstaan."

Dat zegt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) naar aanleiding van een studie die werd gedaan op verzoek van het kabinet. De Hoop Scheffer vindt niet dat we terug zijn in de Koude Oorlog. "We zijn niet terug bij af. Juist nu moeten we goed opletten dat dit niet gebeurt. De Koude Oorlog is uit het verleden. De NAVO als hoeksteen staat er gelukkig nog. Op het punt van kernwapens moet er wel wat gebeuren nu."

Opzeggen INF

Er moet een internationale commissie komen waar alle kernmachten van de wereld met elkaar spreken. Maar er ligt ook een belangrijke rol voor Nederland vindt De Hoop Scheffer. "Wij moeten gaan praten met Rusland over het INF-verdrag dat ooit is afgesloten over raketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer. Ondanks alle enorme meningsverschillen die er zijn over bijvoorbeeld MH17."

"De Verenigde Staten dreigen over enkele dagen het INF-verdrag op te zeggen omdat Rusland zich er volgens president Trump niet aan houdt. Dat zou niet goed zijn. Daarom moeten we alles op alles zetten dit te voorkomen en met de Russen gaan praten."

Uit de NAVO

President Trump is buitengewoon belangrijke factor in deze discussie. Hij heeft een aantal malen serieuze twijfel aan de kern van de NAVO uitgesproken. Dat de VS zich terugtrekken uit de NAVO acht De Hoop niet groot. "Dit waarmaken zie ik niet gebeuren."

Reactie kabinet

De regering zal reageren op rapport. Een uitspraak van de Kamer zal hierbij nodig zijn. De Hoop Scheffer: "Wij zelf gaan daar verder niets over zeggen. Dan belanden we in de politieke arena en dat is niet de bedoeling".

Ster advertentie
Ster advertentie