Binnenland

Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekenaar Peter van Straaten (81) overleden

[NOS] Cartoonist Peter van Straaten is overleden. Hij maakte politieke tekeningen, cartoons en andere strips en werkte onder meer voor de Volkskrant en Het Parool. Van Straaten is 81 jaar oud geworden. Hij was al een tijd ziek.

Van Straaten stond bekend om zijn wat krasserige tekeningen, die vaak over menselijk ongemak en relatieproblemen gingen.

Collega-tekenaar en goede vriend Stefan Verwey vertelt in De Ochtend over Peter van Straaten: "Hij was een alleskunner."

{quoteaudiofragment audio="253283" author="Stefan Verwey" caption="Peter is met zekerheid de grootste tekenaar van vorige en huidige eeuw" }

De tekenaar werd in 1935 geboren in Arnhem. In 1954 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij de opleiding Illustratie volgde aan de Kunstnijverheidsschool.

Na zijn studie begon hij als tekenaar bij Het Parool. Daar zou hij tot 2012 werken, waarna hij naar de Volkskrant verhuisde. Voor die krant maakte hij iedere week een cartoon. Ook had hij een geïllustreerde column in NRC Handelsblad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Uitgewerkt'

De cartoonist schreef ook. Voor Vrij Nederland maakte hij sinds 1984 bijna twintig jaar verhalen over de bijstandsmoeder Agnes. Daarnaast schreef hij samen met zijn vrouw Els Timmerman het kinderboek Oma Kattenpis.

Verder bracht Van Straaten in 1976 het boek Uit m'n hoofd uit. Daarin stonden tekeningen van zijn geboortestad Arnhem, die hij had gemaakt zonder foto's of boeken te raadplegen.

De striptekenaar schreef ook boeken. In september won hij voor de vijfde keer de Inktspotprijs voor beste politieke tekening van het jaar. Joep Bertrams, die de inktspotprijs vorig jaar zelf in de wacht sleepte, roemde zijn 81-jarige collega die voor de vijfde keer de prijs won. "Van Straaten mag dan ziek zijn en niet meer kunnen werken, maar zijn recente cartoons waren geniaal. Hij is echt Peter de Grote." Luister hier het fragment terug:

Ster advertentie
Ster advertentie