Binnenland
AVROTROS

Hypnosebril bij ziekenhuisingreep: 'Het is niet nodig om veel pijn te hebben'

foto: OLVGfoto: OLVG
  1. Nieuwschevron right
  2. Hypnosebril bij ziekenhuisingreep: 'Het is niet nodig om veel pijn te hebben'

Een ziekenhuis kan voor kinderen een hele spannende en stressvolle ervaring met zich meebrengen. Om angst, pijn en stress zo klein mogelijk te maken heeft het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) de hypnosebril bedacht.

Sharron van den Berg, verpleegkundig Specialist Kindergeneeskunde in het OLVG in Stax&Toine: "Met hypnose verleg je focus, bouw je suggesties op en stuur je naar een positieve uitkomst en een pijnvrije behandeling."

Video niet beschikbaar

Voor de hypnosebril is speciaal een applicatie ontwikkeld met hypnose-effect dat beschikbaar wordt gesteld via een virtual reality-bril. De bril zorgt ervoor dat je focus wordt verlegd en je wordt afgeleid van de spanning om zo de pijn, stress en angst te verminderen.

Wat is een hypnosebril?

Van den Berg: "Spanning zorgt ervoor je aandacht juist daar naartoe gaat waar je spanning door voelt en waardoor je nog meer gestrest raakt. Met hypnose verleg je focus, bouw je suggesties op en stuur je naar een positieve uitkomst en een pijnvrije behandeling."

In het OLVG waren ze al bekend met hypnose en weten ze dat het heel goed werkt tegen pijn, angst en stress tijdens een procedure. Maar vanwege de specifieke opleiding die daarvoor nodig is, is er slechts een aantal mensen die de behandeling van hypnose uit kan voeren.

Van den Berg: "Omdat we ook gebruik maken van virtual reality tegen angst en pijn, zijn we gaan kijken naar een andere manier van hypnose om alle kinderen, ook al is er geen specialist beschikbaar is, te kunnen behandelen met hypnose. Toen kwamen we op het idee om een hypnose applicatie te ontwikkelen die we op een VR-bril kunnen gebruiken."

Hoe werkt het?

"Je kunt kiezen voor ontspanning of juist kracht. Je stapt bijvoorbeeld in een zeppelin. Daar hangen zandzakken aan en in die zakken kan je gedachten stoppen die je los wilt laten. Je kan de zandzakken laten vallen waardoor je echt het gevoel krijg dat het lichter wordt en de negatieve gedachtes van je afvallen", zegt Van den Berg.

Het loslaten van die negatieve gedachtes is een hypnose-effect. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een omgeving in de jungle met dieren. Tijdens het beeld word je begeleid met behulp van een stem en krijg je suggesties.

Een suggestie kan zijn: 'Voel dat je rustig in en uitademt'. Dat zorgt ervoor dat je gedachten ergens anders op worden gefocust en dat je lichaam ontspant. "En een ontspannen lichaam voelt veel minder dan een gespannen lijf", zegt Van den Berg.

Waarom is een pijnvrije behandeling zo belangrijk?

Van de Berg: "We weten uit onderzoek dat angst, pijn en stress de genezing vertraagt. We weten ook dat angst erger wordt als je er vaker aan wordt blootgesteld en je pijngrens lager wordt."

Dat zorgt volgens Van den Berg ook dat mensen de zorg gaan vermijden en dat is juist heel gevaarlijk. "Mensen die bang zijn voor de dokter of ziekenhuis komen veel te laat en op het moment dat ze dan wel komen, zijn ze vaak al doodziek."

En dat terwijl er dus manieren zijn om ervoor te zorgen dat een ziekenhuis je toch comfort aan kan bieden. Van den Berg: "Het is niet nodig om veel pijn te hebben."

Hypnosebril voor volwassenen

Pijnvrije zorg is dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen heel belangrijk. Op dit moment is de hypnosebril in het OLVG beschikbaar voor de kinderafdeling, maar het is de bedoeling dat ook de spoedeisende hulp, fysio en de revalidatieafdeling in het ziekenhuis gebruik gaan maken van deze methode.

Wanneer dat zo zal zijn, weet Van den Berg nog niet precies. "De applicaties zijn gebouwd en de brillen zijn er ook al. We moeten het nu op een zo goed mogelijke manier implementeren in het ziekenhuis."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie