Binnenland

Wethouder Van Gils van Rotterdam: beetje vertraging, maar nieuw stadion Feyenoord komt er

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Wethouder Van Gils van Rotterdam: beetje vertraging, maar nieuw stadion Feyenoord komt er

Als het aan de Rotterdamse wethouder (Financiën) Arjan van Gils ligt, gaat de bouw van een nieuw stadion van Feyenoord gewoon door. Corona of niet. "Als het aan mij ligt wel", zegt Van Gils in 1 op 1. Hij rekent wel op 'enige vertraging'.

"Het stadion wordt niet door de stad gebouwd. Ze moeten er de financiering voor rond krijgen, maar er ligt een goede businesscase achter. Het plaatje wordt nu wel anders, de bvo (betaalvoetbalorganisatie, red.) en het stadion hebben nu een 'gap' in de inkomsten. Dat is zuur. Ze zullen ongetwijfeld moeten bijstellen, maar de bodem valt er niet onderuit."

Vertraging

"Het is duidelijk dat in deze fase de bvo volop bezig is met het doorkomen van dit seizoen, en volgend seizoen - als dat mogelijk zonder publiek wordt gespeeld. Dus dat Feyenoord zegt: geef ons even de tijd voor een definitief 'ja', daar heb ik begrip voor", zegt Van Gils.

Wel rekent Van Gils op 'enige vertraging' van het project: "Zeker wel. Maar tegelijkertijd wordt er stug doorgewerkt. Al zullen we geen spade de grond in steken voor duidelijk is of zulke dingen (publiek dicht op elkaar) in te toekomst überhaupt nog kunnen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat we het wél kunnen doen. En beter."

Songfestival

Van Gils zei te betreuren dat het Eurovisie Songfestival - waarvan donderdag de tweede halve finale en zaterdag de finale zou zijn - niet door kon gaan.

"Het is niet echt mijn muzieksmaak, maar het is heel naar voor de stad. Dit was een van de dingen waar men naar uitkeek, zoals naar de Formule 1 in Zandvoort en naar voetbal in de Arena."

Rotterdam in de rode cijfers

Van Gils verwacht dat Rotterdam dit jaar - net als veel andere gemeenten - in de rood cijfers duikt. Vorig jaar draaide de gemeenten nog 31 miljoen euro 'winst'.

"We kunnen de klappen beter opvangen dan veel andere gemeenten. Maar we lopen per dag een ton aan parkeeropbrengsten mis, het openbaar vervoer draait 9 miljoen euro per maand in de min en ook op de logiesbelasting verliezen we een miljoen per maand. Dus dat we op wat we hadden begroot in het rood eindigen; ja, dat verwacht ik wel."

Recent verkocht Rotterdam Eneco, voor 1,3 miljard euro. Dat geld kan Rotterdam nu gebruiken om te investeren, stelt van Gils: "In luchtkwaliteit, in groen, en in het vergroten van de aantrekkelijkheid van de stad. Daar gaan we wel mee door. Handen uit de mouwen en aan de slag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie