Binnenland
WNL

Tweet Wilders wekt onbegrip: 'Gevaarlijk dit als volksvertegenwoordiger de wereld in te slingeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweet Wilders wekt onbegrip: 'Gevaarlijk dit als volksvertegenwoordiger de wereld in te slingeren'

De Nederlandse vereniging van journalisten (NVJ) wil in gesprek met Geert Wilders. Aanleiding is zijn tweet van afgelopen weekend waarin hij journalisten 'tuig van de richel' noemt. "Het is gevaarlijk als volksvertegenwoordiger dit soort tweets de wereld in te slingeren," zegt VVD-Kamerlid Pim van Strien in WNL Haagse Lobby.

Van Strien, woordvoerder media voor zijn partij, haalt de internationale persvrijheidindex aan. Daarop daalt Nederland voor het derde jaar op rij. "Een van de redenen daarvoor is juist de wijze waarop politici zich uitlaten over de media. Dit lijkt me een vrij onaangenaam schoolvoorbeeld daarvan."

De tweet van de PVV-voorman volgde in een weekend waarop bekend werd dat acht op de tien journalisten met een vorm van agressie te maken heeft. VVD'er Van Strien denkt dat een pakket maatregelen om ervoor kan zorgen dat journalisten beter beschermd worden. Daarbij zijn vooral hardere straffen volgens de VVD'er van belang. Bedreigingen en geweld tegen journalisten moeten zwaarder worden aangepakt en niet meer afgedaan worden met een taakstraf. "Pak die media-bashers aan."

'Hoffelijk'

De teksten van Wilders zijn vooral lippendienst naar zijn achterban, denkt politiek verslaggever van de Volkskrant Ariejan Korteweg. "Als hij zoiets zegt, dan doet hij dat voor zijn achterban, om ze scherp te houden."

Het komt niet overeen met hoe Wilders zich naar journalisten toe presenteert. "Het is een heer, een man die veel weet, die hoffelijk is en die de tijd voor je neemt. Hier doet hij eigenlijk met journalisten waar hij zelf slachtoffer van is: hij zorgt ervoor dat die bedreigingen niet zullen afnemen."

Ster advertentie
Ster advertentie