Binnenland

Groningen negeert kabinetsbeleid met nieuw 'bed-bad-brood-gebouw'

foto: NOS/Marc Hamerfoto: NOS/Marc Hamer
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningen negeert kabinetsbeleid met nieuw 'bed-bad-brood-gebouw'

[NOS] De stad Groningen bouwt een nieuwe bed-bad-brood-locatie neer voor de opvang van afgewezen asielzoekers. Met de bouw van deze 'bed-bad-brood'-locatie gaat het gemeentebestuur in tegen het beleid van demissionair staatssecretaris Dijkhoff; die wil gemeenten verbieden om de afgewezen asielzoekers te huisvesten.

Groningen hoopt dat in de kabinetsformatie nieuwe afspraken worden gemaakt en bouwt daarom alvast een nieuwe opvanglocatie, waar plaats is voor 176 mensen. Die extra ruimte is volgens de gemeente nodig omdat er een toename is van het aantal "illegalen" op straat.

De nieuwe locatie komt op een industrieterrein, pal achter het voormalige Formule 1-hotel waar al langer afgewezen asielzoekers worden opgevangen. Vandaag bespreekt de gemeente met vluchtelingenorganisatie Inlia wanneer de bouw moet beginnen.

De nieuwbouw komt in plaats van het slaapschip dat de afgelopen maanden dienst deed als tijdelijke opvang van uitgeprocedeerden. In totaal is er straks in Groningen plaats voor 315 mensen.

Verslaggever Marc Hamer ging in Groningen kijken op de locatie waar de nieuwe opvang komt.

'Ik vind het sociaal om het hier goed te regelen: hier hoeft niemand onder een brug te slapen'

Ster advertentie
Ster advertentie