Binnenland
AVROTROS

Verbod op niet-afbreekbaar plastic op komst: 'Niet voldoende, wel goed begin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbod op niet-afbreekbaar plastic op komst: 'Niet voldoende, wel goed begin'

In Europa komt over twee jaar een verbod op niet-reyclebaar plastic. "Dat is niet voldoende, maar wel een mooi begin", legt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, uit in Stax&Toine.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gisteren werd bekend dat China harde maatregelen neemt voor het inperken van de milieuschade door het dumpen van plastic. Dit jaar nog worden in het land niet afbreekbare plastic tasjes verboden en worden rietjes in de ban gedaan.

"Ja, daar word ik heel erg blij van. In China wordt heel veel geproduceerd en in 20 minuten gooien we 50 procent van het plastic dat we consumeren weer weg. China stikt in zijn eigen plastic", zegt Westerbos.

Moeilijk te recyclen

En Europa blijft dus niet achter als over twee jaar hetzelfde verbod bij ons ingaat. Dat kan er mee te maken hebben dat we zo het recycle-probleem van plastic omzeilen. "Recyclen is gewoon een heel ingewikkeld probleem. Je moet het eerst goed scheiden, om ze vervolgens op soort te gaan recyclen. Oud plastic bijvoorbeeld, kun je al niet meer recyclen omdat die stoffen die daar in zitten verboden zijn. Recyclen is dus vooralsnog heel kostbaar."

Volgens Anne Kluivers van Milieu Centrale is het plastic zelf niet het probleem. "Een komkommer die in folie zit, is bijvoorbeeld veel langer houdbaar. Dus plastic zelf is niet erg, maar het gaat erom dat het een probleem wordt als het plastic op straat beland. Gooi het weg, zodat het gerecycled kan worden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie