Binnenland
KRO-NCRV

Ouderschap in coronatijd: 'Ouders verdienen erkenning'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderschap in coronatijd: 'Ouders verdienen erkenning'

De coronatijd heeft de afgelopen maanden voor een totaal andere situatie gezorgd in Nederland. Ook voor mensen met kinderen stond het leven op zijn kop. Familietherapeut Else-Marie van Eerenbeemt concludeert in Spraakmakers dat de uitkomsten niet allemaal negatief zijn.

Thuiswerken, het wegvallen van opvang, zorgen om grootouders en het virus: "ouders verdienen op de eerste plaats erkenning", zegt Van Eerenbeemt.

Lakmoesproef relatie

Ouders zijn volgens haar intens op elkaar aangewezen geweest en daarmee is corona de "lakmoesproef" voor veel relaties gebleken. Ze ziet dat veel relaties erdoor versterkt zijn. "Dat je ineens inziet dat je partner toch geweldig geduldig is met de kinderen."

Maar de grote spanning van het thuiswerken kan ook stellen uit elkaar hebben gedreven. "Met drie kleintjes op de derde verdieping zonder balkon, kom je elkaar echt tegen."

Bijzondere tijd

Voor veel ouders en kinderen was het een moeilijk tijd, maar ook een bijzondere. Ze heeft gemerkt dat door deze situatie kinderen erg goed zijn in verantwoordelijkheid nemen. "Mijn zoontje kwam mij wakker maken omdat de juf ging inbellen via beeld. Hij dacht dat ik het niet fijn zou vinden om dat in mijn pyjama te doen." Dit schets volgens haar hoe sterk kinderen zijn om ouders op te roepen tot ouderschap.

Dat het gesloten bolwerk van het gezin nu weer open gaat, is volgens haar nodig voor het welzijn van ouders en kinderen. Maar ze hoopt ook dat mensen terugkijken op een bijzondere periode.

Ouders hebben het zwaar gehad

Mara Yerkes, socioloog aan Universiteit Utrecht presenteerde vorige week het eerste onderzoek naar ouderschap in coronatijd. Zij ziet vooral dat veel ouders het zwaar hadden de afgelopen weken.

"De coronacrisis heeft een buitengewoon grote impact op ouders. Velen ervaren meer werkdruk, hebben minder vrije tijd en de helft van de ouders heeft nu vaker onenigheid over de zorg voor kinderen dan voor de crisis."

Jonge kinderen

Vooral ouders van jonge kinderen ploeterden. "Ouders met baby’s hebben het voordeel dat ze het kind af en toe konden laten slapen. Als je oudere kinderen hebt, gaan ze veelal hun eigen gang. Bij kinderen tussen 4 en 12 jaar moet je ze voortdurend helpen, aanmoedigen of juist afremmen."

Vaders

Ook onderzocht ze wat de coronacrisis heeft gedaan met de verhoudingen tussen vader en moeder. De belangrijkste uitkomst is dat vaders iets meer zorgtaken zijn gaan doen, maar "het houdt niet over", aldus Yerkes.

Ruim een vijfde doet meer dan voorheen voor de kinderen, maar een echt grote verandering lijkt dat niet. Dat is ook niet zo verrassend, volgens Yerkes. "We zien dat als vaders hun werk kwijtraken, ze niet per se meer zorgtaken op zich nemen."

Toch is 22 procent van de vaders meer gaan doen. "De vraag is of dit tijdelijk is of een permanente verschuiving."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie