Binnenland

Deze Dag Toen: de geboorte van Unesco

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: de geboorte van Unesco

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 16 november 1945, wordt in Londen Unesco opgericht.

Wat hebben de Chinese Muur, de molens bij Kinderdijk en de Ayers Rock met elkaar gemeen? Ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De organisatie heet voluit United Nations Educational Scientific and Cultural Organization.

Hoewel we Unesco voornamelijk kennen van de Werelderfgoedlijst, bestaat het oorspronkelijke doel van de organisatie uit het bijdragen aan vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door het bevorderen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

Alle leden van de Verenigde Naties kunnen lid worden van Unesco. Staten die niet onder de VN vallen, kunnen als ze dat willen toch worden toegelaten door de Algemene Conferentie. In 2011 werd Palestina op deze manier lid van Unesco.

Dat leidde tot een kleine crisis: verschillende landen – waaronder Israël, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten – stemden tegen. Ook in de jaren tachtig maakte Unesco al een kleine crisis door. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Singapore traden toen tijdelijk uit Unesco omdat ze meenden dat de organisatie te veel was gepolitiseerd.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie