Binnenland
KRO-NCRV

'In de sneeuw kun je spanning even loslaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de sneeuw kun je spanning even loslaten'

Overal in Nederland kwamen zondag de skischoenen en sleeën tevoorschijn. Het is winter en wat voor één. Het winterweer levert niet alleen maar problemen op, voor veel mensen is het een welkome afleiding in coronatijd. "Bewegen is het meest eenvoudige medicijn tegen een dip. In de sneeuw kun je spanning even loslaten", vertelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont bij Spraakmakers.

"Dit is enorm goed voor het welzijn", vertelt Pont. "We hebben allemaal lichamelijke basisbehoeften, maar ook geestelijke. Eén daarvan in spanning ontladen. Dat moet er een keer uit." Dat kan voor een gedeelte door erover te praten, legt Pont uit, maar het is ook heel goed om te bewegen. "Je lijf heeft voeding nodig, maar je psyche ook. Daar is sneeuw heel goed voor."

En met bewegen kun je de spelende mens in jezelf aanspreken, vertelt Pont. "We zijn Homo Sapiens, maar ook nog steeds Homo Ludens, de spelende mens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uit een dip

Door de coronacrisis nemen psychische klachten en somberte toe. Onder andere bij de crisisopvang voor jeugdpsychiatrie zijn tekorten door een toename aan meldingen. Eén middag in de sneeuw zal mensen niet helemaal uit een dip trekken, vertelt Pont. "Daar kom je niet uit door één ding te doen, maar door verschillende dingen te doen. Daar kan dit er een van zijn."

Zo ging Pont zondag zelf wandelend boodschappen doen bij een supermarkt die wat verder weg is. "Het gevoel hebben dat je iets zinvols hebt gedaan, dat helpt enorm. Je hoeft geen man op de maan te zetten, boodschappen doen kan dus ook. Bewegen is het meest eenvoudige medicijn tegen een dip. Zet jezelf er toe om iedere dag een half uur te lopen."

Schaatsen slijpen

De sneeuwpret kan deze week nog even voortduren omdat het veelal onder nul blijft. En dat betekent ook dat er op sommige plekken geschaatst kan worden. Goed nieuws voor de spelende mens én voor schaatsenfabriek Viking. "Voor ons en al onze klanten is het absoluut waanzinnig", vertelt Joëlle Havekotte.

De schaatsenfabriek moet soms al 'nee' verkopen aan klanten. "Bepaalde maten en modellen gaan erg hard. Maar we hebben negen jaar opgepot, dus we hebben nog wel wat."

"Deze temperaturen bieden verlichting voor ons", vertelt Havekotte. "We zijn veel met topsport bezig, maar we hebben ook eens in de zoveel tijd wel natuurijs nodig." De kans dat ze zelf nog het ijs op kan is klein, want het is nogal druk met bestellingen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie