Binnenland

10 tips voor een goedkopere vliegvakantie

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
 1. Nieuwschevron right
 2. 10 tips voor een goedkopere vliegvakantie

De zomervakantie is weer in aantocht en de komende weken zoeken we massaal een leuke bestemming uit, maar hoe bespaar je daar op? Die vraag stelden we aan onze achterban en die kwam massaal met tips.

10 tips voor een goedkopere vliegvakantie

 • Als je een weekendje weg wil met het vliegtuig is het over het algemeen het duurst om op vrijdag heen te vliegen en op zondag weer terug. Vlieg een dag eerder, bijvoorbeeld op donderdag, dan zijn tickets goedkoper.

 • Voor veel bestemmingen binnen Europa kan je ook vliegen van regionale vliegvelden. Zo gaan er vluchten vanaf Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde. Deze vliegvelden hanteren lagere belastingen en daar profiteer je als consument weer van.

 • Je kan ook overwegen om over de grens te kijken. Düsseldorf en Brussel hebben regelmatig lagere tarieven naar dezelfde bestemming. Je moet dan wel voor jezelf even de financiële rekensom maken of het loont om daar naartoe te reizen met de auto of het openbaar vervoer.

 • Vergeet vooral niet je aan te melden voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen. KLM heeft bijvoorbeeld elk jaar de Werelddeal Weken en daarmee worden veel bestemmingen met hoge kortingen aangeboden. Via een nieuwsbrief wordt je hierop geattendeerd. Daarnaast worden veel aanbiedingen bij airlines via sociale media gecommuniceerd. Jenai reageerde op WhatsApp op onze oproep en zij scoorde goedkope vliegtickets via die Werelddeal Weken naar Kaapstad.

 • Zoek naar vliegtickets op verschillende momenten van de dag! Over het algemeen zijn vliegtickets overdag duurder dan 's avonds en in het weekend. Overdag wordt er namelijk veel gezocht door de zakelijke markt waardoor er veel vraag is naar vliegtickets. Dit heet 'fluid pricing'. 's Avonds kijken kan honderden euro's voordeel opleveren voor hetzelfde ticket. Dit voordeel haal je met name als je kijkt op vergelijkingssites zoals Vliegtickets.nl, Vliegtarieven.nl, Expedia, Gate1, Cheaptickets.nl en Schipholtickets.nl. Er zijn nog veel meer websites waar de prijzen van vliegtickets worden vergeleken en waar je ook meteen kan boeken.

 • Vergelijk vooral ook de vergelijkingssites zelf. Vaak is er ook nog een hoop verschil tussen de vergelijkers. Via een broker, die vergelijkt dus de vergelijkingssites onderling, kan je namelijk een hoop geld besparen. Je kan hier niet zelf boeken, maar zij verwijzen je door naar de goedkoopste website. Soms gaat het om een paar euro, soms om tientallen euro's. Voorbeelden van zulke sites zijn Momondo, Skyscanner en Kayak. Maike stuurde ons een appje en vertelt dat ze via Skyscanner een alarm instelt voor de bestemming waar ze naar toe wil. Ze krijgt dan een mailtje van Skyscanner als ze prijzen van het ticket gestegen of gedaald zijn.

 • Meten is weten! Dat is precies wat Momondo doet. Deze broker geeft inzicht in data die verzameld is uit miljoenen zoekopdrachten. Je kan zien wanneer je voor jouw bestemming het best kan boeken, welke maatschappij dan gemiddeld het goedkoopst is, wat je ticket dan kost en met welke luchtvaartmaatschappij dit is. "Vroeg boeken loont over het algemeen", zegt luchtvaartjournalist Paul Eldering van De Telegraaf in de studio van Radar Radio.

Quote

Vroeg boeken loont over het algemeen!

Paul Eldering
 • Wees loyaal! Als je je bindt aan één luchtvaartmaatschappij kan je dat op lange termijn voordeel opleveren. Word lid van de loyaliteitsprogramma (frequent flyer programma) van de maatschappij en probeer zo veel mogelijk met die maatschappij te vliegen. Maatschappijen waarderen het als je via hun eigen website boekt. Dan hoeven ze geen commissie af te dragen aan vergelijkingssites. Als je veel vliegt kan je door die twee factoren zomaar eens een upgrade krijgen naar business class.

 • Weleens gehoord van de term 'open jaw'? Met deze constructie vlieg je terug vanaf een andere luchthaven of heen naar een andere luchthaven dan waar je vandaan weer vertrekt. Voorbeeldje: Amsterdam - Londen Heathrow heen en Manchester - Amsterdam terug. Soms zijn er door zulke constructies goedkope tickets te vinden, omdat een luchtvaartmaatschappij dan net een laag tarief in de markt gezet heeft naar die bestemming.

 • RadarTopTip! Investeer tijd in het zoeken naar vliegtickets en boek niet bij de eerste de beste website. Als je bij een vergelijkingssite een ticket wil boeken, check dan vooral of hier een Nederlands bedrijf achter zit. Er zijn allerlei websites die in het buitenland zijn gevestigd. Zo zitten Tripsta en Mytrip in Griekenland, Travelgenio en Travel2be vonden we in Spanje en Vlucht24 in Duitsland (wel een Nederlandstalige website). Je moet er immers niet aan denken wat er met je geld gebeurt als zo'n bedrijf failliet gaat. Joyz stuurde ons ook een appje. Zij vertelt dat het zoeken naar een goedkope vakantie vooral heel veel uitboekwerk is. Het kost haar veel tijd. Ze gaat vaak naar Turkije.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie