Binnenland
NOS

Prijs bloemen en planten fors gestegen: 'Er groeit minder in koude kassen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Prijs bloemen en planten fors gestegen: 'Er groeit minder in koude kassen'

Bloemen en planten zijn duur. De prijs van snijbloemen, kamer- en tuinplanten is ruim 20 procent gestegen. En de vraag naar bloemen en planten blijft hoog, terwijl kwekers veel minder bloemen en planten leveren, als gevolg van de hoge gasprijzen en transportproblemen. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met bestuursvoorzitter Steven van Schilfgaarde van Royal Flora Holland

Video niet beschikbaar

In 2021 was er veel vraag naar bloemen en planten, zowel in eigen land als in rest van de wereld. "Komt door corona", zegt Van Schilfgaarde. "Mensen zijn meer thuis, willen bloemetjes in huis en tuin."

Koude kassen

De vraag was groot, maar het aanbod nam af. Kwekers hebben veel last van de hoge gasprijzen bij het verwarmen van de kassen en telen minder bloemen en planten. "De gasprijzen doet bloemenkwekers besluiten minder te stoken, waardoor het kouder is in de kassen, er minder groeit en dus minder bloemen en planten geleverd worden.", legt Van Schilfgaarde uit.

De energieproblemen verschillen ook per tuinder, of die een vast of variabel energiecontract had, en wel of geen leveringscontracten tegen een vooraf afgesproken prijs. Verder spelen gestegen loonkosten en transportproblemen vanuit Afrika, met name vanuit Kenia, de sector parten.

Minder bloemen in een bos

Uiteindelijk worden al die gestegen kosten doorberekend aan de consument, vandaar de prijsstijging van 20 procent. Van Schilfgaarde: "Bij de bloemist kost een bos bloemen al gauw 15 procent meer. Of je krijgt gewoon minder bloemen in een bos." Ook met de komende Valentijn zal een bosje bloemen flink meer kosten.

Royal Flora Holland verwacht dat de hoge energieprijzen nog wel een tijdje hoog blijven. In ieder geval de komende zes maanden, denkt Van Schilfgaarde. "Het is hopen dat dat in de tweede helft van het jaar de energieprijzen weer gaan normaliseren, maar dat is koffiedik kijken. Als de prijzen hoog blijven hebben we een groot probleem voor de bloemensector."

r1jn bloemen

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie