Binnenland
NOSNTR

Dakterras voor IC-patiënten Rijnstate ziekenhuis: 'Je moet even die zon op je gezicht voelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dakterras voor IC-patiënten Rijnstate ziekenhuis: 'Je moet even die zon op je gezicht voelen'

Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem gaat een dakterras bouwen voor patiënten die op de IC liggen. Er kunnen maximaal twee patiënten, inclusief beademing, bij mooi weer tot een half uur buiten liggen. "Voor de geestelijke staat van mensen is het belangrijk dat zij even naar buiten kunnen," zegt internist-intensivist van het ziekenhuis Michiel Blans in Nieuws en Co.

Even wat zonnestralen pakken en een zacht windje door je haren voelen gaan: voor veel IC-patiënten is dat alleen vanachter glas of door een ventilator mogelijk. Bij het Rijnstate willen ze daar verandering in brengen. Het ziekenhuis bouwt als eerste in Nederland een dakterras, speciaal bedoeld voor patiënten op de intensive care.

"Als een patiënt niks kan, bewegingsloos op bed ligt, dan kan één kort momentje buiten al een hele hoop goed doen," zegt de internist-intensivist. Het idee ontstond al voor de coronacrisis. "Maar dat lange liggen van zo veel patiënten heeft wel extra benadrukt hoe belangrijk het is."

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor het belang van een buitenterrein voor IC-patiënten, maar dat hoeft ook niet, zegt Blans. "Het gaat om mensen die wakker en stabiel zijn. Je kan ze op deze manier even een moment buiten de ziekenhuiskamer geven. Dat doet zoveel mensen goed." Het dakterras is geschikt om met apparatuur en al betreden te worden.

Om te voorkomen dat het onveilig wordt, wordt het dakterras gebouwd op het noorden. Zodat patiënten niet te lang blootgesteld worden aan teveel zonlicht. "En het uitzicht is dan ook gelijk een stuk mooier. Je ziet de bosrijke omgeving."

Dakterras voor IC-patiënten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie