Binnenland

Basisscholen en middelbare scholen weer open, hoger onderwijs langer dicht

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisscholen en middelbare scholen weer open, hoger onderwijs langer dicht

De basisscholen en middelbare scholen gaan vanaf volgende week maandag weer open, het mbo, hoger onderwijs en universiteiten in ons land nog niet. Dat heeft het demissionair kabinet besloten.

Het Outbreak Management Team (OMT) vindt de openstelling van primair en voortgezet onderwijs verantwoord, zei demissionair minister Slob van Onderwijs.

Ook de buitenschoolse opvang is vanaf volgende week weer open. Wel zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen.

Vorige maand sloten de scholen een week eerder dan gepland, uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus. Uit de cijfers bleek dat met name kinderen in de bovenbouw van basisscholen bron van snelle verspreiding van besmettingen waren.

"Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongsten zijn afgenomen", aldus Slob. Juist bij de oudere jongeren is dat nog niet het geval, dus in het hoger onderwijs en universiteiten moet nog online les worden gegeven. Op 14 januari wordt weer een nieuwe afweging gemaakt.

De afgelopen dagen kwam van veel kanten kritiek op de gedwongen schoolsluiting. Zo deden Unicef en 59 andere organisaties donderdag een oproep aan het kabinet om de scholen na de kerstvakantie direct weer te openen. "Minderjarigen worden verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, maar de belangen van kinderen zelf worden vergeten", aldus de organisaties.

Minister de Jonge kondigde aan dat buitensportlocaties voor jongeren tot 20 uur ook weer open gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie