Binnenland
AVROTROS

Behandeling forensische zorg onder druk: 'Deze situatie is voor ons niet houdbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Behandeling forensische zorg onder druk: 'Deze situatie is voor ons niet houdbaar'

Instellingen die gewelddadige ex-gedetineerden behandelen slaan alarm. Ze stellen dat door verlaging van de tarieven in het nieuwe jaar de kwaliteit van behandelingen in gevaar komt. En daarmee de veiligheid van de samenleving en het personeel. Een van de GGZ-instellingen die daarom nu naar de rechter stapt is De Waag. Larissa Hoogsteder, hoofdbehandelaar bij deze instelling, uit haar zorgen in Radio EenVandaag.

"Forensische zorg is zorg die we leveren aan cliënten die delictgedrag hebben vertoond", zegt Hoogsteder. Het is geen tbs. Hoogsteder noemt een aantal voorbeelden: "Het kan gaan over moord, poging tot doodslag. Iemand met een kort lontje die heel impulsief kan zijn. Diefstallen, inbraken, frauderen, maar je kan ook denken aan zedendelicten, dat je bijvoorbeeld behandelt hoe ze hiermee om kunnen gaan."

'Nieuwe tarieven zijn onvoldoende'

Komend jaar komen er lagere tarieven voor deze zorg. "Dat is onvoldoende om ons werk voort te zetten. Wij kunnen dan niet meer de kwaliteit leveren die we nu leveren en we kunnen ook niet meer bezuinigen. De werkdruk is al hoog en er is geld nodig om mensen voldoende op te leiden.

Wat gaan wij als samenleving volgens Hoogsteder merken van het geldtekort? "Meer slachtoffers. Dat is heel voelbaar op den duur. Op de lange termijn brengt het ook op financieel gebied veel meer kosten met zich mee. De mensen worden weer opgesloten en dat kost meer geld. En de 'extra' slachtoffers die vallen, moeten ook zorg krijgen. Dat zijn allemaal extra kosten."

Opnieuw de fout in

De Waag behandelt duizenden cliënten per jaar. Sommige behandelingen zijn vrijwillig. Maar een groot deel is opgelegd door de strafrechter en is onderdeel van de voorwaarden die gesteld zijn aan iemands vrijlating. "Opsluiten alleen is niet voldoende. We weten uit onderzoek dat behandeling helpt om delictgedrag te stoppen of verminderen. Daarom is het zo belangrijk dat we voldoende geld hebben om te kunnen blijven doen wat we doen."

Het gaat om mensen die behandeld moeten worden omdat ze anders opnieuw de fout in gaan en slachtoffers maken. Dan kan het gaan om geweldsdelicten, mishandeling, doodslag, moord of om zedendelicten, legt Hoogsteder uit. "Wij proberen dat gedrag te behandelen", vertelt ze tegen EenVandaag.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie