Binnenland
EO

'Stop de hetze tegen houtkachels’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop de hetze tegen houtkachels’

Een online petitie voor het verantwoord stoken van de houtkachel is in korte tijd al ruim 15.000 keer getekend. "Het maakt me boos dat houtstokers worden weggezet als criminelen", zegt Peter Pors namens de stichting De Groene Stoker in Dit is de Dag. "Er is een hetze gaande richting goedwillende houtstokers en die moet stoppen."

"Verantwoord stoken bestaat niet. Doordat houtstook fijnstof produceert, verergert dit het risico op longklachten", reageert Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. "Ik denk niet dat er een hetze gaande is, maar het laat zien dat er een heleboel zorgen zijn onder mensen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 750.000 mensen last hebben van houtstook. Dit gaat van lichte benauwdheid tot tranende ogen tot opnames in het ziekenhuis."

Burenruzie

Volgens Rutgers leidt houtstook vaak tot spanningen tussen buren. "Mensen zijn meer thuis door covid dus er wordt meer gestookt. Er is een energietransitie gaande waardoor er ook meer houtstook is. We horen wel vaak dat er meer conflicten zijn tussen buren. Lang niet overal kunnen mensen met hun klacht terecht."

Pors zou graag zien dat buren bij overlast het gesprek aangaan om op een verantwoorde manier te stoken. "Laten we er met z’n allen voor zorgen dat verkeerd stookgedrag wordt verbeterd. Zo kan er meer gebruik gemaakt worden van moderne kachels met droog hout en zouden stokers de 'Zwitserse methode' kunnen gebruiken waarbij het hout bovenaan wordt aangestoken. Ik doe dit zelf ook en mijn buren hebben nergens last van."

Op een hoop gegooid

Pors stoort zich er bovenaan dat alle klachten over overlast door rook op een hoop worden gegooid. Hij zou graag zien dat de GGD bij meldingen onderscheid maakt tussen barbecues en vuurkorven enerzijds, en moderne houtkachels anderzijds. Volgens stichting De Groene Stoker is die laatste vorm veel minder slecht voor het milieu en de gezondheid.

Maar wat Rutgers betreft bestaat er niet zoiets als verantwoord hout stoken. "Alle houtstook leidt tot fijnstofproductie. Fijnstof leidt uiteindelijk tot risico op luchtwegklachten of een verergering van klachten die er al zijn. Ik zou zeggen: stop met houtstook."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie