Binnenland
KRO-NCRV

NCTV die politieke partijen onderzoekt? 'Blijf bij je leest, hou hiermee op'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. NCTV die politieke partijen onderzoekt? 'Blijf bij je leest, hou hiermee op'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft de afgelopen jaren politieke partijen gevolgd en hierover gerapporteerd. Volgens Lotte Houwing van Bits of Freedom is dit geen taak van de NCTV. "Coördinator blijf bij je leest en hou hier mee op", zegt ze bij Spraakmakers.

Inlichtingendiensten

Onder andere de PVV en Denk werden in de gaten gehouden en zouden bijdragen aan 'radicalisering'. Houwing is beleidsadviseur bij Bits of Freedom, een stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Volgens haar heeft de NCTV een coördinerende rol en zijn het de AIVD, MIVD en de politie instanties die onderzoek kunnen doen. "De NCTV hoeft zich niet op te stellen als een derde inlichtingsdienst."

Minister

Volgens Houwing is het heel vreemd dat de NCTV zulk onderozek doet. “De AIVD zegt geen onderzeok te doen naar gekozen politici om de schijn te voorkomen dat de minister van Binnenlandse zaken invloed uitoefent op democratisch gekozen organen.” Volgens haar valt de NCTV direct onder de minister van Justitie. “En die doet dat dan wel? Dat gaat zelfs verder dan wat de inlichtingsdiensten die we nu doen.”

Als er aanwijzingen zijn dat de nationale veiligheid in het geding is, dan zijn de inlichtingendiensten volgens haar aan zet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Open en vrije samenleving

Volgens Houwing zet dit soort acties de open en vrije samenleving op het spel, ook al doet de NCTV onderzoek op basis van openbare bronnen zoals sociale media. "Als mensen het gevoel hebben dat alles wat ze daar zeggen door de overheid in de gaten wordt gehouden, dan heeft dat enorme impact op de uitingsvrijheid voor mensen die deelnemen aan het publieke debat."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie