Binnenland

Nederland bedekt onder laag(je) sneeuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland bedekt onder laag(je) sneeuw

[NOS] Nederland is grotendeels verdwenen onder een witte deken sneeuw. Op sommige plekken ligt er een pak van 30 centimeter dik, op andere slechts een klein laagje. Grote overlast bleef tot nu toe uit, uitgezonderd het treinverkeer, dat door wisselstoringen zeker tot 10.00 uur niet kon rijden.

Door de avondklok en de voorwaarschuwing van code rood bleef het grotendeels rustig op de snelwegen. Strooiwagens en sneeuwschuivers hadden er ruim baan. In zo'n twaalf uur tijd strooide Rijkswaterstaat ongeveer 15 miljoen kilo zout, een vijfde van wat deze winter tot nu toe werd verbruikt.

Op kleinere wegen ontstond meer overlast, vooral in het oosten van het land waar de meeste sneeuw viel. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat waarschuwde dat het daar harder sneeuwde dan er geruimd kon worden.

Wind

De harde wind maakte het extra koud. Ook op plekken waar het nauwelijks vroor kon het aanvoelen als -10 door de harde wind.

Een weerstation op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen registreerde de hele nacht windkracht 8. Dat betekende dat er daar officieel een sneeuwstorm heerste, de eerste in 11 jaar tijd. Ook in het Waddengebied werd vanmorgen die windkracht gemeten.

Amateurmeteorologen haalden vanmorgen vroeg al de rolmaat tevoorschijn om elkaar via Twitter de plaatselijke sneeuwhoogtes door te geven. Een enkeling kon 30 centimeter meten, vaker kwam 5 tot 10 centimeter voorbij en in Friesland treurde men dat er maar een dun laagje te vinden was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enkele ongelukken

Grote ongelukken deden zich niet voor in de nacht. De ANWB zag geen grote overlast door de voorspelde sneeuwjacht of sneeuwduinen.

Wel raakte de Merwedebrug op de A27 aan het begin van de nacht versperd door een geschaarde vrachtwagen. Ook gleed in Den Haag een auto de Laakhaven in, de inzittenden konden zich op tijd redden uit de zinkende auto. Ook elders belandden enkele auto's naast de weg, maar voor zover bekend nauwelijks met schade.

Ster advertentie
Ster advertentie