Binnenland
KRO-NCRV

Maxime Verhagen maant kabinet: 'Zonder oplossing stikstofproblematiek geen extra huizen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxime Verhagen maant kabinet: 'Zonder oplossing stikstofproblematiek geen extra huizen'

De voorman van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, wil dat het kabinet zo snel mogelijk met een oplossing voor het stikstofprobleem komt. Hij is blij met een "heel mooi breed pakket" in de miljoenennota voor grote infrastructurele projecten en de bouw van huizen. Maar zolang onduidelijk is hoe het kabinet de stikstofuitstoot naar beneden brengt kan er niet worden gebouwd en zal er daardoor "niets terechtkomen" van de grote plannen. Dat zegt Verhagen in het programma 1 op 1.

Verhagen roept het kabinet op om "niet weg te kijken", en het stikstofprobleem "niet door te schuiven naar een volgend kabinet." Als er geen ruimte komt voor de bouwsector om weer daadwerkelijk te gaan bouwen, voorziet de voorman een donker scenario. "Dan vallen er bedrijven om en komen er tienduizenden banen op de tocht te staan." In Nederland zijn er 330.000 extra huizen nodig, maar de bouw daarvan wordt al maanden vertraagd omdat Nederland op de vingers is getikt vanwege een te hoge stikstofuitstoot.

De Raad van State komt naar verwachting begin oktober met een uitspraak over de door het kabinet voorgenomen plannen om de uitstoot terug te dringen. Het is nog de vraag of die plannen voldoende zullen worden bevonden om de bouw daadwerkelijk weer groen licht te geven. Verhagen wil daarom dat het kabinet nu al gaat kijken hoe sectoren als de industrie en agrarische sector hun aandeel in de stikstofuitstoot verder naar beneden kunnen brengen.

Als oud CDA-minister heeft Verhagen ook nog een oproep aan zijn politieke partij. Hij zou graag zien dat het CDA samenwerking zoekt met linkse oppositiepartijen. Bijvoorbeeld in de keuze voor een laag btw-tarief voor verduurzaming.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie