Binnenland
AVROTROS

Brabantse Carnaval Federatie onder vuur om statement tegen illegale feesten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brabantse Carnaval Federatie onder vuur om statement tegen illegale feesten

Voor de carnavalvierders is het dit jaar helaas niet zoals het altijd was. Juist daarom maakt de Brabantse Carnaval Federatie zich zorgen. Zij zijn bang voor illegale carnavalsfeesten. Toch is er ook kritiek op dit statement van de BCF, vertelt de voorzitter in Stax&Toine.

Volgens de voorzitter van de Brabantse Carnaval Federatie, Rob van de Laar, zijn er verschillende signalen die wijzen op mogelijke, illegale carnavalsfeesten.

Niet veel, maar toe

"We krijgen vage signalen van mensen die ons aanspreken, of telefoontjes. Dat zijn er niet veel, maar het zou best wel eens kunnen dat er meer van deze acties zijn. In onze vergadering gisteren kwam naar voren dat we daar misschien wel iets mee zouden moeten in de vorm van een statement om illegale feesten te voorkomen."

Volgens van de Laar hebben we genoeg voorbeelden kunnen zien van illegale feesten. "Als het dan gebeurt, waarom zou het dan niet met carnaval ook gebeuren? Daarom vind ik dat als mensen ons attenderen op vage signalen, wij dit moeten neerleggen bij onze leden. We moeten voorkomen dat we een negatief imago krijgen."

Kritiek

Verschillende lokale carnavalsverenigingen zijn boos nu de BCF naar buiten heeft gebracht dat er mogelijk illegale feesten georganiseerd gaan worden. Volgens hen zijn deze signalen totaal onbekend. Ivo Stoetens, voorzitter van de Federatie Eindhovens Carnaval reageert vol verbazing.

"Het eerste wat ik me afvroeg was waar de Brabantse Carnavals Federatie dit vandaan haalt. Deze signalen zijn ons totaal onbekend. Wij vinden het heel spijtig dat dit nieuws zo naar buiten wordt gebracht, zeker omdat er ook totaal geen overleg met ons is geweest."

Desondanks vindt van de Laar het belangrijk om toch een statement te maken. "De carnavalsverenigingen die er nu op reageren, waren gister niet op de vergadering. Zij zeggen dat ze deze signalen niet krijgen, dat kan natuurlijk heel goed. Het kan heel goed dat de paar geluiden die wij horen, niet te horen zijn in Breda of Eindhoven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie