Binnenland

Nuis verovert tweede goud op WK afstanden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nuis verovert tweede goud op WK afstanden

[NOS] Kjeld Nuis is wereldkampioen geworden op de 1.500 meter bij de WK afstanden. Zijn tijd van 1.44,36 was goed voor zijn tweede gouden medaille in Zuid-Korea. De zilveren medaille was voor de Rus Denis Joeskov (1.44,67) die de afgelopen drie jaar wereldkampioen werd. Het brons was voor Sven Kramer (1.45,50).

Goud voor Kjeld Nuis

Nuis reed de rit van zijn leven op de 1.500 meter en versloeg in een rechtstreeks duel zijn grote rivaal Joeskov, die de afgelopen drie jaar wereldkampioen werd.

Ook Kramer reed een strakke rit. De winnaar van de 5 en 10 kilometer noteerde zijn beste tijd van het seizoen, maar het was niet sneller dan Nuis en Joeskov. De derde Nederlandse schaatser, Patrick Roest, noteerde bij zijn debuut op de WK afstanden de zesde tijd (1.46,16).

WK-medailles voor Nederland

De Nederlandse mannen behaalden al acht medailles in Zuid-Korea. Alle individuele afstanden betekenden goud voor Nederland. Kramer werd donderdag wereldkampioen op de 5.000 meter en won zaterdag het goud op de 10.000 meter.

Jan Smeekens verraste vrijdag op de 500 meter, Nuis werd zaterdag wereldkampioen op de 1.000 meter. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries schreven vrijdag de ploegenachtervolging op hun naam.

Bergsma pakten ook twee keer de zilveren plak op de 5.000 en 10.000 meter. Kai Verbij veroverde een bronzen medaille op de 1.000 meter.

Ster advertentie
Ster advertentie