Binnenland
EO

'Verwijderen boeken over zwarte piet neemt enge vormen aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verwijderen boeken over zwarte piet neemt enge vormen aan'

Het besluit van bibliotheken in Nederland om kinderboeken over zwarte piet uit de collectie te halen, neemt "enge vormen aan", zegt docent en onderzoeker Raisa Blommestijn in Dit is de Dag. "Er is sprake van een stereotype, dat wordt bevestigd door bepaalde vooroordelen. Alleen de vraag is: wie bepaalt dat dan eigenlijk?"

Video niet beschikbaar

Volgens Blommestijn wijst de geschiedenis van het sinterklaasfeest er niet op dat er "sprake is van stereotype, racisme en discriminatie. Maar er is een kleine groep activisten al bijna 10 jaar bezig om het narratief te pushen, dat er wel sprake is van stereotype, racisme en van discriminatie. Dus dat als we het niet doorhebben, we daarop gewezen moeten worden. Ik vind dat eng, omdat het een stip aan de horizon zet. Van: dit is de waarheid, hier moeten we met z'n allen naar toe bewegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Dit is de Dag onderschrijft kinderboekenschrijver Jacques Vriens, die het boek Dag Sinterklaasje heeft geschreven, het besluit van de bibliotheken. "Als in die boeken de klassieke zwarte piet staat, met zwart schoensmeer, dikke lippen en de oorringen, dan moet je die zeker weghalen. Het verhaal van Sinterklaas verdwijnt niet, maar zwarte piet wel." Vriens denkt niet dat je kan zeggen dat veranderingen worden opgedrongen.

Rol bibliotheken

Blommestijn, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden, wijst ook op de rol van de bibliotheken. "Die zijn essentieel in de informatievoorziening van wat Nederlanders tot zich nemen. Dus als ouders hun kind nu kennis wil laten maken met de traditionele figuur van zwarte piet, via de boeken, dan wordt dat nu onmogelijk gemaakt."

Vriens is het daar niet mee eens: "Ik denk dat jonge kinderen behoorlijk in verwarring raken als er allerlei verschillende soorten sinterklaasverhalen in de kast staan. Daarnaast is het ook zo dat de boeken niet verbrand worden, maar in een voorraad opgeslagen worden. En ik denk ook dat we ons moeten realiseren dat een bibliotheek altijd een keuze moet maken in welke boeken ze hebben. Wij als auteurs worden daar ook mee geconfronteerd. We zijn altijd heel blij als ze zeggen: dat is een leuk boek, we gaan er een flink aantal inkopen."

Bibliotheken halen kinderboeken over zwarte piet uit de collectie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie