Binnenland
KRO-NCRV

Niels de Jonge wint het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2019

foto: Danielle van Coevorden (Studio Kastermans)foto: Danielle van Coevorden (Studio Kastermans)
  1. Nieuwschevron right
  2. Niels de Jonge wint het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2019

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is gewonnen door Niels de Jonge uit Leek. Met slechts zes fouten liet hij 39 ander deelnemers achter zich in de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het voorlezen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Live vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen namen twintig prominenten het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Bij de prominenten kwam kinderboekenschrijver Gideon Samson als beste uit de bus. Met twaalf fouten liet hij onder andere BN’ers als Abdelkader Benali, Ghislaine Plag, Roos Schlikker, Frank Snoeks, Willie Wartaal, Ronald Snijders en Jan-Willem Roodbeen achter zich.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweede editie

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is sinds twee jaar terug op NPO Radio 1. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer las het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. Zij nam daarmee de taak over van Philip Freriks. Frits Spits presenteerde de uitzending. Het dictee werd dit jaar geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls en stond in het teken van het boerenleven. In bibliotheken door heel Nederland konden mensen live meeschrijven met het dictee.
De initiatiefnemers Het Genootschap Onze Taal, het KRO-NCRV programma De Taalstaat, productiebedrijf Men at Work én NPO Radio 1, wilden met de terugkeer van het dictee de jarenlange dicteetraditie op een toegankelijke wijze in ere herstellen. Terug naar de oorsprong. Het dictee moest meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden, en het moest de deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren.
Lees hier het hele dictee terug:

De uitslag van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2019

Ster advertentie
Ster advertentie