Binnenland
NOS

Grootste staking in umc's ooit, duizenden medewerkers leggen het werk weer neer

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste staking in umc's ooit, duizenden medewerkers leggen het werk weer neer

Duizenden medewerkers van alle acht universitair medische centra (UMC's) leggen sinds vannacht voor de tweede keer in een maand tijd het werk neer. Alle planbare zorg in de academische ziekenhuizen komt 24 uur lang te vervallen en alleen spoedopnames gaan door, meldt vakbond FNV. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met verpleegkundige Eric Betting op de algemene dagbehandeling in het Leids UMC.

Eric Betting van het Leids UMC werkt al meer dan dertig jaar in de zorg. "Vroeger konden we een gesprek aangaan met patiënten, we konden ze voorlichting geven en begeleiden. Nu hebben we nergens meer tijd voor. De zorg loopt leeg. We hebben een enorme leegloop van verpleegkundigen en het wordt er niet beter op", zei Betting in het NOS Radio 1 Journaal. "We verzorgen met heel veel plezier en met ons hart alle patiënten, dus dit zit niet ons bloed, maar helaas worden wij hiertoe gedwongen."

'Mooiste vak'

Op 28 september staakten de zorgmedewerkers voor de eerste keer. Toen deden in totaal 89 afdelingen mee aan de zogenoemde zondagsdienst. Vandaag zijn 279 afdelingen dicht. Volgens FNV is het de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit.

Betting: "Ik heb ook wel eens overwogen om iets anders te gaan doen, maar ik blijf omdat dit het mooiste vak ooit is. Het is hartstikke dankbaar werk en we hebben een boel lol met het team op de afdeling. Maar het moet gewoon beter, want we hebben allemaal zorg nodig op een moment. Er moet beter voor het personeel gezorgd worden zodat we ons duizend procent kunnen inzetten voor de patiënten."

Loonsverhoging

Volgens FNV doen nu ook niet-vakbondsleden mee aan de actie, een teken dat de druk toeneemt. De inzet van het personeel is sinds de vorige staking onveranderd: zij willen een loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers en concrete afspraken voor minder werkdruk.

Het programma is volgens de organisatie vergelijkbaar met dat van de vorige staking: er zijn onder meer protestmarsen en activiteiten in de ziekenhuisfoyers. "Helaas is de druk op medewerkers in de umc's zo schrijnend dat actievoeren, met de beperkte mogelijkheid die ze hiertoe al hebben, noodzakelijk is om de toekomstbestendigheid van de zorg te redden", aldus de vakbond.

R1JN staking

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie