Binnenland

Cyberaanval: zeker 200.000 gedupeerden en vrees voor maandagochtend

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Cyberaanval: zeker 200.000 gedupeerden en vrees voor maandagochtend

[NOS] Maandagochtend, de mensen gaan weer naar kantoor en zetten de computer aan. Dat kan na afgelopen weekend flinke gevolgen hebben. Er was een grote wereldwijde computer-aanval met software die computers gijzelt. Pas na betaling van losgeld worden de bestanden op de computer ontsleuteld.

Zo werd in Nederland parkeerbedrijf Q-Park getroffen. Onder meer in Rotterdam en Hoofddorp was de gijzelingsboodschap te zien op de betaalautomaten. Tech-redacteur Joost Schellevis vertelt wat bedrijven deze ochtend mogelijk kunnen verwachten.

Joost Schellevis over de ransomware-aanval

Tot nu toe zijn in zeker 150 landen zo'n 200.000 mensen en bedrijven gedupeerd door de enorme cyberaanval die vrijdag begon, zegt Europol. Volgens de Europese politieorganisatie is het eind ook nog niet in zicht.

Topman Rob Wainwright zei tegen de Britse zender ITV dat het bijzondere van de huidige aanval de combinatie is van zogenoemde gijzelsoftware en een wormvirus om zo snel mogelijk automatisch zoveel mogelijk computers te besmetten.

Dat leidt ertoe dat op allerlei plaatsen computers worden geblokkeerd door ransomware. Pas na betaling van 'losgeld' worden gegevens en computers weer vrijgegeven.

Ster advertentie
Ster advertentie