Binnenland
NOS

Parlementaire enquête gaswinning Groningen hervat: 'Indrukwekkend om te horen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Parlementaire enquête gaswinning Groningen hervat: 'Indrukwekkend om te horen'

De parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen gaat vanaf vandaag verder met openbare verhoren. Onderzoeksjournalist Reinalda Start volgt het onderzoek op de voet en deelde haar inzichten in NOS Met het Oog op Morgen. Start zit al meer dan tien jaar in het Groningse gasdossier. Ze schreef er een boek en maakte er een podcast over.

Kort voor het zomerreces waren de eerste verhoren. "Ik vond het toen heel indrukwekkend om te horen hoe spannend de geologen het vonden om tegen de algemene mening van Shell, Exxon en van de minister van Economische Zaken in te waarschuwen voor de risico's van de gaswinning", aldus Start." Dat heeft voor slapeloze nachten gezorgd."

"De mensen die op de eerste dag gehoord zijn, de gedupeerden, maakten ook veel indruk. Het raakt je altijd als mensen zo vertellen hoe de aardbevingen hun hele leven beïnvloeden", zegt Start. "Ik vond zelf het betoog van Tom Postmes heel sterk, de professor uit Groningen die onderzoek doet naar de sociale gevolgen sinds de aardbeving in Huizinge."

Veiligheidsgevoel

"Hij ziet dat mensen zich gestresster voelen naarmate ze meer schade krijgen. Hij legde goed uit dat je niet alleen moet kijken naar de fysieke onveiligheid, maar ook naar het gevoel van onveiligheid. Het gevoel van ongemak, omdat je in een instabiel huis woont. Dat doet ook iets met je veiligheidsgevoel, emoties en stress. Dat kan zelfs leiden tot sterfgevallen", vertelt Start.

"Ik heb de kijkcijfers opgevraagd bij de enquêtecommissie. Het wordt via een livestream uitgezonden. Het verhaal van de allereerste spreker is door tienduizend mensen live naar gekeken en is daarna niet meer geëvenaard. Dat verrast me niet", zegt Start. "Ik merk dat er belangstelling voor Groningen is op momenten dat het spannend is, omdat het verkiezingstijd was of omdat er net een grote aardbeving geweest was. Aandacht voor de afwikkeling van de schade en voor de zorgen van mensen loopt altijd een beetje weg."

Sprekers

"Ik zou zeker dinsdag luisteren naar inspecteur-generaal Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen. Hij roept al sinds 2013 om zo snel mogelijk de gaswinning naar beneden te brengen. Het wordt heel interessant om te horen wat zijn boodschap teweeg heeft gebracht en hoe daarop gereageerd is", aldus Start. "Ook interessant is oud-minister Maxime Verhagen van het CDA. Hij was minister van Economische Zaken tijdens de aardbeving in Huizinge. Het wordt interessant om te horen wat er toen op het ministerie speelde."

oog enquete

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie