Binnenland

Rellen nadat Turkse minister Nederland is uitgezet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rellen nadat Turkse minister Nederland is uitgezet

[NOS] Turkije zwaait met zware maatregelen tegen Nederland, nadat in de nacht van zaterdag op zondag een Turkse minister het land is uitgezet door een speciale interventie-eenheid van de politie. In Rotterdam braken rellen uit.

De minister wilde in Rotterdam een toespraak houden, maar ze kreeg daarvoor geen toestemming van de Nederlandse overheid. Deskundigen spreken van een ongekende diplomatieke rel die grote gevolgen kan hebben.

Bij het consulaat in Rotterdam braken rond half twee rellen uit, nadat overwegend mannelijke betogers met Turkse vlaggen hun boosheid bekoelden op de massaal opgetrommelde mobiele eenheid. Er werd met stenen gegooid. De mobiele eenheid veegde het plein voor het consulaat schoon.

Misleiding

Gisteravond rond zes uur kwam een konvooi met auto's met Duitse kentekens aan in Rotterdam. Daarin bevond zich de Turkse minister van Familiezaken en haar beveiligers. Ze wilde het consulaat binnen om daar vanaf het balkon een toespraak te houden voor de toegestroomde menigte van circa 1.500 Nederturken. De politie weigerde haar de toegang, op last van het kabinet. Na urenlang onderhandelen werd de minister in een auto gezet, waarna ze in politie-escorte vertrok met onbekende bestemming. Ze is als ongewenste vreemdeling uitgezet naar Duitsland. 'Haar auto en haar begeleiders wordt in een stoet door ons naar Duitsland gereden', aldus burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

De Turken probeerden de Nederlandse overheid te misleiden door verschillende colonnes met auto's vanuit Duitsland naar Rotterdam te rijden.

De Nederlandse regering wil niet dat Turkse ministers hier campagne komen voeren. Ook minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kreeg geen toestemming om hier naartoe te komen. Zijn vliegtuig kreeg van het kabinet geen toestemming om in Nederland te landen. Cavusoglu is nu aangekomen in Metz in Frankrijk, waar hij morgen wil speechen.

Volg het laatste nieuws live via NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie