Binnenland

Banken mogen niet te hoge boetes rekenen voor oversluiten hypotheek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Banken mogen niet te hoge boetes rekenen voor oversluiten hypotheek

[NOS] Banken mogen niet een te hoge boete rekenen als klanten hun hypotheek oversluiten naar een gunstigere rente. De boete mag maximaal zo hoog zijn als de inkomsten die de bank mist door de overstap.

De Autoriteit Financiële Markten, de AFM, presenteert een handleiding voor hypotheekverstrekkers om te voorkomen dat toch een te hoge boete gerekend wordt, zegt Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. "Wij hebben een aantal spelregels opgesteld waar hypotheekverstrekkers zich aan moeten houden. Dat komt neer op een rekensom. Als je die volgt, kom je precies uit bij het financiële nadeel dat zij in rekening mogen brengen."

Uiteindelijk moet de consument profiteren van de komst van de handleiding, zegt Reijnen. "Wij vertellen de banken ook dat ze duidelijk moeten uitleggen waaruit die rekening moet bestaan, zodat consumenten kunnen volgen hoeveel ze moeten betalen en waarom."

Consumenten die te veel hebben betaald, moeten dat geld terug krijgen. "Als je na 14 juli een vergoeding hebt betaald, is het de bedoeling dat de hypotheekverstrekker contact zoekt", zegt Reijnen. In 2017 kijkt AFM of de nieuwe regels worden nageleefd. Als dat niet het geval is gaat de toezichthouder handhaven.

Ster advertentie
Ster advertentie