Binnenland
NOS

Baudet wil onderzoek naar invloed Soros in Nederland

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet wil onderzoek naar invloed Soros in Nederland

Thierry Baudet pleit voor een onderzoek naar de invloed van de Amerikaans-Hongaarse zakenman George Soros in Nederland. Dat zei de leider van Forum voor Democratie in gesprek met Max van Weezel in NOS Met het Oog op Morgen.

Soros verwierf een enorm vermogen met speculeren op de beurs, waarna hij zijn geld via fondsen in politieke en filosofische idealen ging investeren. Zo komt zijn Open Society Foundation op voor burgerrechten, persvrijheid, onderwijs en vluchtelingen. Met vooral dat laatste heeft hij op de tenen van de nationalistische Hongaarse premier Victor Orbán getrapt. Die voert actief campagne tegen de filantroop. Zo

Baudet ziet Soros als iemand met veel invloed op het idee van multiculturalisme en de Europese Unie. "Beide ben ik tegen," stelt Baudet. "Daarnaast is Soros mordicus tegen het idee van soevereine staten."

Oekraïnereferendum

De Forum-leider vraagt zich af wat de invloed van Soros in Nederland is. "We weten dat hij zich bemoeid heeft met de campagne van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, waar hij voor is. Dat is één voorbeeld. Veel van zijn geldstromen zijn nooit grondig onderzocht." Daarom pleit Baudet ervoor zijn invloed in Nederland in kaart te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij kan zich meer vinden in de ideeën van premier Orbán. "Wat hij doet sta ik in grote lijnen achter. Hij heeft de grenzen gesloten, wil massale immigratie stoppen en streeft een Europa van natiestaten na."

Maar de premier staat ook bekend om de schendingen van persvrijheid en het afbrokkelen van de rechtsstaat. "Ik zie niet in waarom ik daar iets over moet zeggen of afstand van moet nemen," reageert Baudet desgevraagd.

Wel is de politicus tegen de artikel 7-procedure tegen het land waar het Europees Parlement voor gestemd heeft, wegens misstanden als racisme, misbruik van Europese subsidies en het uithollen van het juridische systeem door bevriende rechters te benoemen.

Een billboard van de Hongaarse extreem-rechtse partij Jobbik waarin wordt uitgehaald naar Soros

In het gesprek met presentator Max van Weezel ging Baudet ook in op de kritiek op zijn functioneren als Tweede Kamerlid. Zo zou hij zich zelden in de Kamer laten zien omdat hij vooral buiten het parlement bezig is met het opzetten van zijn partij. "Dat is echt niet waar", weerlegt hij. "Ik interrumpeerde niet tijdens de Politieke Beschouwingen omdat ik niet geloof dat je daarmee dingen kunt veranderen. Dat is effectieve systeemkritiek."

De debatten zijn een schijnvertoning, vindt Baudet. "Die zijn er alleen maar om voor de bühne je riedeltje op te dragen. Dat is vrij zinloos."

Ster advertentie
Ster advertentie