Binnenland
NOS

777 miljoen euro extra steun voor lokale overheden, meer steun verwacht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 777 miljoen euro extra steun voor lokale overheden, meer steun verwacht

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen een tweede steunpakket van 777 miljoen euro voor het mislopen van inkomsten en de extra kosten die zij maken door de coronacrisis. Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laten weten.

"De eerdere steun was niet genoeg door het aanhouden van de crisis, daardoor blijven de tekorten oplopen. Die tekorten ontstaan aan de ene kant omdat er inkomsten worden misgelopen, denk daarbij aan minder parkeergeld en toeristenbelasting. Daarnaast worden er ook extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld de coronateststraten", vertelt politiek verslaggever Roel Bolsius in Radio Tour de France.

De gemeenten stonden er al niet goed voor, zestig procent van de gemeenten had vorig jaar een tekort op de begroting. Met het extra steunpakket komt de totale verleende steun op 1.5 miljard voor 2020.

Veel gevraagd van lokale overheden

Ollongren geeft aan dat er tijdens de coronacrisis veel wordt gevraagd van lokale overheden. "Het is belangrijk dat iedereen kan blijven rekenen op goede dienstverlening, van zorg tot OV, van begeleiding naar werk en toezicht en handhaving, tot het in stand houden van sport en culturele voorzieningen."

Het geld gaat volgens Bolsius naar veel verschillende posten. Zo is er vijftig miljoen euro gereserveerd voor boa's en extra verkeersmaatregelen, daarnaast krijgen muziekscholen, bibliotheken en gemeentemusea samen ook zestig miljoen euro extra.

Meeste steun voor GGD's

Het gros gaat overigens naar de GGD's en veiligheidsregio's, die met de coronacrisis veel extra kosten maken. Uiteindelijk moet de precieze afrekening daarvan nog plaatsvinden, maar er wordt nu gerekend op 365 miljoen euro. Daarmee komt de extra steun voor GGD's en de veiligheidsregios op één miljoen euro per dag.

Het blijft volgens Bolsius overigens niet bij deze bedragen. Zo zijn er bijvoorbeeld al extra kosten waarvan je nu al kan voorspellen dat ze gaan komen. Zo worden de aanstaande verkiezingen genoemd als een extra kostenpost.

"Maar er zullen nog veel meer kosten bijkomen. Heel veel weten we natuurlijk nog niet. Hoe lang gaat de crisis bijvoorbeeld nog duren? Hoe lang blijven de teststraten nog bestaan? Komen er nog extra maatregelen of lockdowns? Alles hangt eigenlijk af van hoe lang deze crisis nog zal duren, maar er is nu al toegezegd dat er extra geld komt als het nodig is."

777 miljoen extra voor gemeenten en provincies

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie