Binnenland

Winkeliers willen koopzondag op dag voor Kerstmis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winkeliers willen koopzondag op dag voor Kerstmis

[NOS] Nederlandse winkeliers willen op de zondag voor Kerstmis open kunnen gaan. Detailhandel Nederland vraagt gemeenten om de mogelijkheden voor zo'n speciale koopzondag te onderzoeken. Als die koopzondag er niet komt, vreest de organisatie enorme drukte op zaterdag 23 december.

Detailhandel Nederland vraagt Nederlandse gemeenten in een brief om na te gaan of hun beleid ten aanzien van koopzondagen dit jaar volstaat. Eerste Kerstdag valt op een maandag, waardoor zaterdag normaal gesproken de laatste dag is waarop mensen inkopen kunnen doen.

De brancheorganisatie pleit ervoor ondernemers daarom de mogelijkheid te geven om op zondag 24 december open te gaan. Een extra argument is dat online winkels, die ook op feestdagen zakendoen, dan geen oneerlijke voorsprong hebben op winkeliers.

Christelijke gemeenten

Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij vreest dat ondernemers die dicht blijven klanten verliezen aan concurrenten in buurgemeenten waar de winkels wel open zijn. "Het moet gelijk zijn tussen verschillende steden. Anders lopen ondernemers inkomsten mis."

Ook in dorpen met een grote gereformeerde gemeenschap, waar koopzondagen niet de norm zijn, is onder winkeliers veel steun voor het voorstel. Burgemeester Koelewijn van Kampen wil de brief met de gemeenteraad bespreken, maar geeft het voorstel weinig kans. "De coalitie heeft hierover uitdrukkelijk afspraken gemaakt. Buiten een paar grote evenementen kunnen de winkels niet open."

Ster advertentie
Ster advertentie