Binnenland
KRO-NCRV

Opgestapte wethouder Almere doet aangifte van smaad en laster

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgestapte wethouder Almere doet aangifte van smaad en laster

Voormalig wethouder Tjeerd Herrema van Almere heeft aangifte gedaan tegen een journalist en de uitgever van een huis-aan-huisblad. Herrema moest vorige maand opstappen, nadat hij door de journalist was beschuldigd van seksuele intimidatie. In 1 op 1 doet hij voor het eerst uitgebreid zijn verhaal.

Oud-wethouder Tjeerd Herrema doet voor het eerst zijn verhaal

Het begon allemaal met een bericht dat Herrema via Facebook Messenger stuurde, dat de journalist opvatte als pornografisch. Dat werd gevolgd door een broekzaktelefoontje vanaf het toilet aan dezelfde journalist, die de wc-geluiden eveneens seksueel interpreteerde. Maar volgens de wethouder klopt daar helemaal niks van.

'Politieke afrekening'

De ombudsman onderzocht de zaak en pleitte Herrema grotendeels vrij. De wethouder was toen al opgestapt, nadat de overige coalitiepartijen het vertrouwen in hem hadden opgezegd, nog voordat het onderzoek van de ombudsman was afgerond. "Een politieke afrekening", volgens Herrema. "Dat kan niets te maken hebben met de zaak zelf."

PvdA'er Herrema was niet bij iedereen in het Almeerse stadhuis even geliefd, mede omdat hij pas op het laatste moment werd toegevoegd aan het college. "Eigenlijk deden de feiten er niet toe. Dat hebben de andere partijen ook wel honderd keer gezegd", zegt Herrema. "Dat zie je steeds vaker gebeuren. Het gebeurt steeds vaker dat mensen in de politiek en media al oordelen voordat de feiten bekend zijn. Dat komt deels door de snelheid van het nieuws, deels door sociale media. Dat moet volgens mij niet de basis zijn van de politiek."

Aangifte en Raad voor de Journalistiek

Om die reden heeft Herrema ook aangifte gedaan tegen de journalist en het huis-aan-huisblad waarvoor hij werkt. Ook heeft hij een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. "Ze hebben een paar keer een kans gekregen om te rectificeren, maar ze weigeren te corrigeren", zegt Herrema.

Ster advertentie
Ster advertentie