Binnenland
AVROTROS

'Elk kind moet zichzelf herkennen in een kinderboek'

foto: Iris van der Valkfoto: Iris van der Valk
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elk kind moet zichzelf herkennen in een kinderboek'

Waarom worden er zo weinig boeken geschreven waarin ieder kind erbij hoort? Boeken waarin homoseksualiteit voorkomt, waarin transgender zijn normaal is, of waarin kinderen met een handicap de hoofdrol spelen. Er moet veel meer diversiteit in kinderboeken komen, vindt kinderboekenschrijver Pim Lammers. "Zo divers als onze wereld is, zo divers moeten ook onze kinderboeken zijn", betoogt hij als 'de Optimist' bij Radio EenVandaag.

Lammers is winnaar van de Zilveren Griffel voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is. Dat boek presenteert transgender zijn op een voor kinderen begrijpelijke manier. "Heel veel mensen dat kinderen er op jonge leeftijd nog niet aan toe zijn om daar over te horen, maar dat is helemaal niet waar. Transgenderkinderen komen er vaak al op vier of vijfjarige leeftijd achter dat ze die gevoelens hebben."

'Ik zag mezelf nergens terug'

Zelf had Lammers graag de kinderboeken gehad die hij zelf schrijft. "Ik kwam er op vrij jonge leeftijd achter dat ik op jongens viel. Lang dacht ik dat ik de enige was, want ik zag het nergens terug." Toen hij twaalf was, las hij voor het eerst in een boek over een homoseksueel personage.

Hij hoopt aan kinderen van nu nog veel meer diversiteit te kunnen bieden. "Want kinderboeken moeten er zijn voor álle kinderen. Voor Ayoub. Voor Abdullah. Voor Lia en haar twee moeders. Voor Kevin in zijn rolstoel. Voor Ilias die verliefd wordt op Peter. Voor Samantha die zijn naam zal veranderen in Joris. Voor Thomas die ook eens een prinses wil zijn."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie