Binnenland
MAX

Voorlichting over anabolen; 'korter en minder gebruiken is vaak net zo effectief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorlichting over anabolen; 'korter en minder gebruiken is vaak net zo effectief'

Wie anabolen gebruikt, kan dat maar beter geïnformeerd doen. Dat is de overtuiging van internist Diederik Smit. Hij doet al jaren onderzoek naar anabole steroïden, en sinds hij een kliniek is gestart om voorlichting en behandelplannen te geven loopt het storm; "Ze gaan ook echt minder gebruiken, dus het is zeker effectief"

'Als je anabolen gebruikt, laat je dan in ieder geval goed begeleiden'

Per jaar gebruiken ongeveer een half miljoen mensen wel eens steroïde anabolen, zowel mannen als vrouwen. Deze kunstmatige testosteron is in te spuiten of via pillen te slikken en wordt vooral gebruikt door sporters die nog wat breder en gespierder willen worden. Maar er kleven ook risico's aan, zeker bij intensief gebruik. Waarom dan toch gebruiken?

Beter voorgelicht

"Veel mensen gebruiken het om door een soort plafond heen te komen. Ze sporten al intensief, maar worden niet meer breder. Met anabolen lukt dat wel, je kan door de natuurlijke limiet en extra spier kweken. Alleen je moet wel voorzichtig zijn met hoeveelheden en met de duur van een kuur", legt Smit uit. In zijn opgerichte Android Health Clinic waarschuwt hij mensen voor het gebruik ervan. Maar; "Ik zie vooral mensen die anders toch wel aan de anabolen zouden gaan. Die kunnen dus maar beter goed voorgelicht zijn". Hij voert daarom vooral gesprekken over goed gebruik van anabolen. "We proberen ze juist te begrijpen; waarom doe je het, welke middelen gebruik je dan en hoeveel? En belangrijker; we vertellen ze dat minder gebruiken tijdens een kortere kuur vaak net zo effectief is. En dat blijkt heel goed te werken."

Risico's

Want er kleven ook best wat risico's aan anabolengebruik. "Op de korte termijn krijgen gebruikers soms last van puistjes, borstvorming of libidoproblemen. Dat herstelt vaak weer als je stopt met een kuur. Maar op lange termijn komen de grootste problemen voor. Als mannen jaren gebruiken, lopen ze grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat komt pas op latere leeftijd, dus daar hebben ze vaak geen erg in. Dat is ook het grootste maatschappelijke probleem," legt Smit uit. Bij vrouwen kan ook al een beetje gebruik gevolgen hebben die niet meer terug te draaien zijn. Denk aan stemverlaging. Ook kan er gezichtsbeharing groeien.

Kosten

De behandeling bij Smits kliniek is niet gratis. En wordt ook niet vergoed. "Het is eigenlijk medische begeleiding bij een cosmetische keuze. Dus dat komt uit eigen zak. Maar wat we doen zorgt op de lange termijn voor minder ziektes." Hij gaat binnenkort de gesprekken aan met de verzekeraars. Toch is zijn kliniek nog lang niet kostendekkend. Met het geld dat Smit en zijn collega's verdienen, wil hij onderzoek bekostigen en meer artsen opleiden die voor voorlichting kunnen zorgen. Want nu zijn er nog maar weinig artsen die dat doen.

Ster advertentie
Ster advertentie